IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Моряци чакат заплатите си на задържан в бургаското пристанище кораб

На борда на кораба има 14 души екипаж

15:08 | 09.01.19 г.
Моряци чакат заплатите си на задържан в бургаското пристанище кораб

Кораб, плаващ под панамски флаг, е задържан на бургаското пристанище заради неизплатени заплати и лошо техническо състояние. В сигнал до медиите от екипажа твърдят, че на борда няма вода и храна, съобщи Bulgaria ON AIR.

Корабът ще бъде освободен, когато бъдат изплатени заплатите, от една страна, и от друга страна, трябва да се направят съответните ремонти, за да отплава, съобщиха от "Морска администрация".

Корабът е арестуван през октомври заради неизплатени възнаграждения към екипажа. От "Морска администрация" обясниха, че това е административна мярка, за да бъде принуден собственикът да изплати заплатите на моряците.

На борда на кораба има 14 души екипаж - трима турци, двама украинци и девет индийци. Моряците казват, че турският собственик и застрахователен инспектор са посетили кораба преди Нова година и са  обещали да им изплатят по четири заплати, а те да бъдат репатрирани. Застрахователят обаче сега отказва да изпълни поетия ангажимент.

korab korab

Снимка: БТА

От екипажа твърдят, че са изоставени без гориво и храна. Двама вече са болни. От пристанище Бургас коментираха, че това не е първият случай в морската практика на изоставени от корабособствениците екипажи.

"Морската солидарност е известна и то дълги години, така че в хуманитарно отношение пристанище Бургас прави всичко възможното да не се чувстват забравени от своя некоректен корабособственик. В този случай съдебните процедури са дълги, а моряците понякога остават и година на арестувания кораб, докато си получат възнагражденията", сподели изпълнителният директор на Пристанище Бургас Диян Димов.

От фирмата агент фирма заявиха, че вече са покрили над 60-70 000 евро  разходи по плавателния съд без корабособственикът да е платил и на тях.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още