Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Морската вода се пречиства след изтеглянето на кораба Vera Su

Продължава засиленото наблюдение в акваторията на инцидента

Морската вода се пречиства след изтеглянето на кораба Vera  Su

Снимка: БГНЕС

Показателите на морската вода се подобряват, след като заседналият край Яйлата кораб Vera Su бе изтеглен миналата седмица след престой от близо месец. 

Днес отново се провежда допълнителният площен мониторинг в акваторията на инцидента, съобщи екоминистерството.

Разположението на пунктовете позволява проследяване на въздействието върху морската среда в по-дългосрочен план чрез периодични изследвания на крайбрежните морски води. 

Още по темата

В деня на изпомпване на втечнения товар от азотен тор е отчетена максимална стойност на наблюдаваните показатели в непосредствена близост до заседналия кораб (за азот амониев – 0,7 mg/l). На 60 метра на юг стойностите са били значително по-ниски, а в референтния пункт на 1 км северно - още по-ниски.

След изтеглянето на заседналия плавателен съд данните до момента сочат тенденция към намаляване на пиковете и връщане в границите, характерни за водното тяло (0,04 – 0,02 mg/l за азот амониев), или от 17 до 35 пъти по-ниски от стойностите в деня на разтоварване.

Повишената концентрация в предишен период се редуцира в резултат на физичното разреждане в морската вода, както и на динамиката на хидрометеорологичните фактори – вятър, вълнение и течения, характерни за сезона в този регион.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от