IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МС отсрочи плащането на концесионните такси за летищата във Варна и Бургас

Целта е подкрепа на ликвидността на морските летища заради спадовете, причинени от пандемията

13:27 | 30.09.20 г.
<p>
	От 2006 г. Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД е концесионер на летища Бургас и Варна. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

От 2006 г. Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД е концесионер на летища Бургас и Варна. Снимка: БГНЕС

Правителството одобри предложението за отлагане на плащането на вноските на годишното концесионно възнаграждение за 2020 г. от летищата във Варна и Бургас.

Мярката вече бе одобрена от Европейската комисия.

Отложеното плащане на годишното концесионно възнаграждение за 2020 г. следва да бъде извършено в срок до 31 януари 2021 г., а в срок до 31 октомври 2021 г. следва да бъде заплатен и уравненият размер на концесионното възнаграждение, чието изчисление ще се извърши въз основа на представения от концесионера през 2021 г. одитиран годишен отчет за 2020 г., информират от пресслужбата на кабинета. 

Мярката за подкрепа на ликвидността на летищата във Варна и Бургас помага да се отстранят сериозните смущения в икономиката в черноморския регион и България. Подкрепата е част от поредица от мерки за икономическа подкрепа, предвидени от правителството.

За уреждане на приетото Решение на Министерския съвет между страните по действащия концесионен договор ще бъде сключено допълнително споразумение за изменение и допълнение на договора за концесия.

Европейската комисия одобри през август мярката, предвиждаща подпомагане на летищата в Бургас и Варна в размер на 4,4 милиона евро, в контекста на избухването на пандемията от коронавирус.

Публичната подкрепа е под формата на отлагане на плащането на концесионните такси, дължими от Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД - дружеството, управляващо двете летища, на българското правителство, което притежава инфраструктурата на летищата. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още