IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Ангелкова: Плажовете трябва да са безплатни или на минимални цени

Задължително трябва да има категоризация, смята министърът на туризма

11:02 | 27.07.15 г. 2
Н. Ангелкова: Плажовете трябва да са безплатни или на минимални цени

Прехвърлянето на концесиите за плажовете от регионалното министерство към Министерството на туризма трябва да не бъде просто механично, а да има промяна и в методологията, и в контрола. Това коментира в интервю за в. „24 часа“ министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Задължително трябва да има категоризация на плажовете. Дали ще се стопанисват от общината, дали от хотелиери или концесионери, ще се реши впоследствие. Най-важното е туристите да са доволни от услугата. Т. е. или плажовете да бъдат безплатни, или до такава степен да бъде минимизирана цената, че тя да не се усеща“, заявява министърът.

Тя допълва, че не е доволна от начина, по който в момента се стопанисват плажовете, а проверка на МРРБ е показала, че концесионерите надвишават търговските площи, които могат да отдават. В Слънчев бряг и Несебър концесионерите дори плащат глобите и си продължават по същия начин, обяснява тя.

Запитана дали се обсъждат варианти да се върже плажът например със собственика на хотела, тя казва: „Ще бъда по-конкретна, след като обсъдим с бранша част от идеите. Преглеждаме добрите практики - в Гърция, Турция, Испания и Хърватия. Със сигурност, като се вземе решение, не всеки ще е доволен, но за мен е много важно туристите да са доволни“.

Ангелкова определя сезона като труден. По думите й около 20% в момента е спадът на руските туристи, дошли тук на почивка. Увеличават се тези, които ползват собствените си жилища. Очаква се до края на годината да бъде отчетен 30% спад на руските туристи, дошли на морска ваканция или около 130-150 хил. руски туристи по-малко.

Въпреки това имало раздвижване на пазара за юли и август от Русия и Германия. Гръцките туристи намаляват заради събитията в страната им, но имало повече български туристи, които отменят своите почивки в Гърция и се насочват към България, казва министърът.

„Обиколих цялото Черноморие. Колегите споделиха, че очакват добри юли и август. Дано те компенсират юни и май, които бяха изключително слаби и дори някои хотели не можаха да отворят. Всичко това показва, че трябва да се планира предварително. Което и правим. Защото в туризма вече се договаря сезон 2016. И се правят постъпки за сезон 2017 г.“, обяснява тя.

Според нея досега в сектора е липсвало адекватно планиране и „борба за туриста“. „Затова още сега министерството приема националната програма за туристическа реклама за 2016 г. Искаме сега и веднага да започнем да рекламираме 2016 г., заложили сме стратегическо партньорство с големите туроператори. Такъв подход в рамките на 2 г. ще обърне планирането и тогава ще бъдем желана дестинация, а не дестинация, за която, ако някой се сети да попита, ще му я предложат“, смята тя.

Николина Ангелкова допълва, че фокусът е върху следните пазари: първи и основен – България, втори пазар - Турция, Гърция, Румъния, Сърбия и Македония, трети – Европа и в по-далечна перспектива – Китай, Индия, Япония, Близък изток.

Тя коментира, че се очаква официалното обсъждане на промените в Закона за туризма да бъде през септември. Проектът предвижда да се увеличи контролът от министерството, което сега реагира при оплаквания единствено съвместно с Комисията за защита на потребителите.

Ангелкова не коментира дали е намерен човек за мястото на уволнения зам.-министър на туризма Надя Маринова и казва само: „Търсим кандидати“.

На въпрос какви средства се чакат по еврофондовете за туризма тя казва, че за периода 2014-2020 г. може да влязат около 1 млрд. лв., но те са по всички програми и финансови инструменти на ЕК. Ангелкова коментира, че по някои проекти, заварени от министерството, е имало забавяне повече от 300 дни и 8 млн. лв. под риск за усвояване. Към днешна дата под риск са 3 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
tisia
преди 8 години
Примерче!http://1kam1.com/darzhaven-pat-zatvoren-ot-kmet-zaradi-interesi-na-ofshorka/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Четете Конституцията и спрете да я газите безобразно. Плажовете трябва да са общодостъпни и безплатни. Но закони и Конституция не струват пукната пара в Страната на Мутрите. Де сте чули и видели мафия да се съобразява със закони?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още