IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 5 млн. тона се очаква да е реколтата от пшеница

Жътвената кампания започна

17:51 | 14.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: МЗХ</em></p>

Снимка: МЗХ

Над 5 млн. тона се очаква да е реколтата от пшеница тази година, заяви днес заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев в Карнобат при откриването на жътвената кампания.

Оперативните данни за засетите площи са над 11 млн. дка пшеница и 1,3 млн. дка ечемик, информира агроминистерството.

През тази година се очаква да имаме добра реколта, която да гарантира зърнения баланс на страната, подчерта Добрев.

Прогнозата за ечемика е в рамките на миналогодишното количество. Засети са и 62 хил. дка ръж, 153 хил. дка тритикале и над 1,65 млн. дка маслодайна рапица, според прогнозни данни на база на състоянието на посевите месец май. Пълен обзор на състоянието на посевите и хода на жътвата ще бъде направен по време на предстоящото в началото на юли заседание на Консултативния съвет по зърното. 

Данните от пълното обследване на културите от средата на май 2017 г. показват, че общото състояние на посевите от пшеница и ечемик е много добро.

Към настоящия момент остатъкът от пшеница от миналогодишната реколта е около 343 хил. т, като се очаква към 30 юни 2017 г. преходният остатък от пшеница от реколта 2016 да бъде 270 хил. т с приспаднатото потребление дотогава и това е добра база за старта на новата реколта, посочи зам.-министър Добрев.

Той допълни, че преходният остатък от ечемик към 9 юни 2017 г. е 39 200 т, а наличната рапица - 32 600 т. Наличните количества царевица в страната към 9 юни 2017 г. са 930 хил. т, а от черен маслодаен слънчоглед има запас малко над 1 млн. т.

Събитието беше организирано от Националната асоциация на зърнопроизводителите и на него присъстваха кметът на Карнобат Георги Димитров и заместник-областният управител на Бургас Владимир Крумов.

Атанас Добрев подчерта високият над 65% дял на есенните култури сред цялото земеделско производство в областта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още