IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП затвори 7 хотела по Северното Черноморие заради неиздаване на касови бележки

Данъчните извършват проверки чрез метода на тайния клиент

15:41 | 02.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: НАП-Варна</em></p>

Снимка: НАП-Варна

От началото на активния летен сезон са запечатани седем семейни хотела по Северното Черноморие.

Причината за санкцията е, че реализираните нощувки не се отчитат на фискалните устройства и на гостите не се издават касови бележки. Хотелите са запечатани за срок от една седмица, информира пресслужбата на Националната агенция за приходите във Варна.

Общият брой на проверените спални бази е 41. Освен засечените, че не издават касови бележки, са глобени собствениците на още три хотела.

От НАП уточниха, че всички проверки се извършват чрез метода на тайния клиент. Данъчните служители правят резервации, настаняват се в хотелите и плащат нощувките си, но ако не им бъде издаден касов бон, те преминават към проверка на обекта.

По време на проверките данъчните от НАП - Варна са установили нарушения в хотел в Кранево и в къща за гости в Каварна, които осъществявали дейността си без наличието на касов апарат. И двата обекта са запечатани за срок от седем дни.

Предстои да бъде запечатан и хотелски комплекс в Шкорпиловци, който разполага с хотелска част от 30 стаи и 50 бунгала. Данъчните констатирали, че заплатените нощувки не се отчитат на касовия апарат и на клиентите не се издават касови бонове.

От НАП- Варна напомнят на търговците, че освен налагането на глоби, когато се установят нарушения, свързани с липса на касови апарати или издадени касови бележки, инспекторите на НАП запечатват търговските обекти за срок до един месец.

Проверки за неиздаване на касови бележки варненските данъчни извършват и по сигнали на граждани, на които е отказано да им бъдат издадени такива при закупените от тях стоки и услуги. От началото на летния сезон в териториалната дирекция са постъпили 230 такива сигнала. По всички сигнали са извършили проверки, като подателите им са уведомени за предприетите от инспекторите действия.

От началото на юли до момента са извършени общо 3 405 проверки от НАП - Варна по Северното Черноморие.

Съставени са 290 акта за административни нарушения. 85 от актовете са за неиздаване на касови бележки, 16 за липса на касов апарат и 189 акта за разлика в касовата наличност.

Под постоянно наблюдение на служителите от “Фискален контрол“ са превозните средства, които зареждат със стока курортните комплекси по Северното Черноморие. От началото на юли фискалните агенти на НАП са извършили 12 955 проверки на транспортни средства, като са проследили движението на рискови стоки, включително алкохол и тютюневи изделия, на стойност близо 9,5 млн. лева.

След направен анализ за 2016 г. търговските фирми от курортните комплекси са внесли със 160 млн. лв. повече в сравнение с 2015 г., което показва, че постоянният контрол от страна на НАП е довел до дисциплиниращ ефект от страна на фирмите и спазване на данъчно-осигурителното законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още