IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напролет продължава източването на мазута от "Мопанг"

Дотук са извършени 40% от дейностите по потъналия през 1921 г. кораб

15:31 | 28.11.18 г.
<p>
	<em>Източник: МТИТС</em></p>

Източник: МТИТС

Извършени са 40% от дейностите по източване на нефтени продукти от потъналия през 1921 г. кораб „Мопанг“. Това заяви изпълнителният директор на ИА „Морска администрация“ к.д.п. Живко Петров пред журналисти във връзка с приключването на работата за този сезон. Дейностите ще бъдат възобновени през пролетта, съобщи транспортното министерство.

Припомняме, че през лятото на тази година се наложи спешно източване на мазута от потъналия в Созополския залив кораб.

Кап. Петров представи резултатите до момента, като посочи, че разплатените средства досега са 687 хил. лева, фактурираните са над 1 млн. лева или около 40% от отпуснатия бюджет от 2,5 млн. лева. 

До приключване на работите за сезона са източени 400 кубика нефтоводна смес, като под вода е работено 24 дни при разчети за ноебходими 64 дни за цялостното източване на резервоарите.

mopang1-MTITS.jpg mopang1-MTITS.jpg

„Веднага щом метеорологичните условия позволяват да бъдат подновени дейностите, ще продължи източването, като усилията на екипите са насочени това да стане преди началото на активния туристически сезон през 2019 г.“, каза кап. Живко Петров.

mopang2-MTITS.jpg mopang2-MTITS.jpg

На въпроси от журналисти дали на дъното на Черно море лежат още подобни кораби, той отговори, че има предположения за такива, като за следващата година е планирано обследване на потъналия през Втората световна война кораб „Родина“.

От думите му стана ясно, че в цяла Европа има потънали кораби именно от този исторически период и те са предизвикателства за много държави, тъй като след 70-80 г. под вода започват да ерозират.

  mopang3-MTITS.jpg mopang3-MTITS.jpg

Източник: МТИТС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още