Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Напролет продължава източването на мазута от "Мопанг"

Дотук са извършени 40% от дейностите по потъналия през 1921 г. кораб

Напролет продължава източването на мазута от "Мопанг"

Източник: МТИТС

Извършени са 40% от дейностите по източване на нефтени продукти от потъналия през 1921 г. кораб „Мопанг“. Това заяви изпълнителният директор на ИА „Морска администрация“ к.д.п. Живко Петров пред журналисти във връзка с приключването на работата за този сезон. Дейностите ще бъдат възобновени през пролетта, съобщи транспортното министерство.

Припомняме, че през лятото на тази година се наложи спешно източване на мазута от потъналия в Созополския залив кораб.

Още по темата

Кап. Петров представи резултатите до момента, като посочи, че разплатените средства досега са 687 хил. лева, фактурираните са над 1 млн. лева или около 40% от отпуснатия бюджет от 2,5 млн. лева. 

До приключване на работите за сезона са източени 400 кубика нефтоводна смес, като под вода е работено 24 дни при разчети за ноебходими 64 дни за цялостното източване на резервоарите.

„Веднага щом метеорологичните условия позволяват да бъдат подновени дейностите, ще продължи източването, като усилията на екипите са насочени това да стане преди началото на активния туристически сезон през 2019 г.“, каза кап. Живко Петров.

На въпроси от журналисти дали на дъното на Черно море лежат още подобни кораби, той отговори, че има предположения за такива, като за следващата година е планирано обследване на потъналия през Втората световна война кораб „Родина“.

От думите му стана ясно, че в цяла Европа има потънали кораби именно от този исторически период и те са предизвикателства за много държави, тъй като след 70-80 г. под вода започват да ерозират.

 

Източник: МТИТС

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини от Черноморието
Николина Ангелкова: Трябват по-строги санкции за неохраняемите плажове