IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарушенията на бизнеса по морето намаляват, отчете Симеонов

Според вицепремиера заведенията вече се съобразяват с правилата и повечето спазват изискванията за нощния шум

16:17 | 21.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

През този сезон бизнесът по морето прави по-малко нарушения в сравнение с предходни години. Това каза днес пред журналисти във Варна вицепремиерът Валери Симеонов, цитиран от БТА. Според него дисциплиниращ ефект върху фирмите, които работят по морето, са оказали проверките на различните институции.

Симеонов уточни, че и заведенията вече се съобразяват с правилата и повечето спазват изискванията за нощния шум. Като добър пример в това отношение той посочи дискотеките и ресторантите по Крайбрежната алея във Варна, от чиито децибели през това лято няма оплаквания.

Във Варна днес вицепремиерът се срещна с представители на различни контролни институции и общини. В хода на разговорите стана известно, че има оплаквания от шума, предизвикан от заведения пред три хотела в комплекс "Златни пясъци". Зам.-кметът на крайморския град Тодор Иванов посочи, че на нарушителите вече са съставени актове. Въпреки това има повторни прояви. 

Началникът на местната структура на Комисията за защита на потребителите Христо Милев отчете, че до момента в комплексите са направени 180 проверки и са наложени 7 акта. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните Златина Димова допълни, че инспекторите са извършили 486 проверки. Съставените актове са 14, а бракуваните храни са 114 килограма.

Като най-драстичен случай Димова отчете дейността на ресторант в комплекса "Св.св. Константин и Елена". За него е била издадена заповед за затваряне, но въпреки това собственикът е продължил да работи, заради което се е наложило да се намеси и полицията.

Такива срещи с институциите ще се провеждат вече регулярно, каза след заседанието вицепремиерът Симеонов. Той посочи, че за разрешаването на проблемите не е необходимо да се променя законодателството. Според него мерки могат да бъдат взети и чрез подзаконови актове на министерствата или наредби на общините. Държавата ще продължи да си върши работата, и когато трябва, ще прилага включително и сила, за да се спазват правила, каза вицепремиерът.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още