Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Нарушенията на трудовото законодателство в летните курорти растат

Една от причините е недостигът на работна ръка по морето, смятат експерти

Нарушенията на трудовото законодателство  в летните курорти растат

Снимка: БТА

Сериозен ръст на всички основни нарушения на трудовото законодателство установи Главна инспекция по труда (ГИТ) по време на активния летен сезон в морските курорти. Нарушенията включват работа без писмен трудов договор, разпределението на работното време и заплащането на труда, съобщи ГИТ.

В рамките на кампанията са извършени 2033 проверки в 2092 предприятия с 34 800 заети в тях. Спрямо 2016 г. проверките в курортите са се увеличили с малко над 23%.

С около 40% повече са нарушенията, свързани със заплащането на труда и с разпределението на работното време. Случаите на работа без писмен трудов договор са с почти 60% повече.

През активния летен сезон нарушенията, свързани с разпределението на работното време, са 900, по заплащането на труда – 360, а случаите на работа без трудов договор са 247. 

Още по темата

Многото нарушения на работното време са резултат от недостига на работна ръка в курортите. Най-често става въпрос за нерегламентиран извънреден труд, неспазване на изискванията за седмична и междудневна почивка, липса на документи на обектите, от които да е видно кой работник кога се е явил на работа и кога трябва да приключи работният му ден.

За установяване на нарушенията на работното време се налагат по няколко посещения на обектите дори в един и същ ден. Необходимо е и съдействие на самите работещи, каквото обикновено инспекторите не получават.

Продължава тенденцията от последните години след напускането на работа да се подават сигнали за неизплатена част от заплатата, която обикновено е договорена устно. ГИТ напомня, че служителите могат да претендират за неизплатени възнаграждения само до размера, договорен писмено в трудовите им договори. Ако се подаде сигнал за работа без договор, когато работникът вече е напуснал работното място, нарушението не може да бъде установено.

Съставени 529 акта за административни нарушения по трудовите правоотношения, както и още 150 акта за нарушения на разпоредбите за безопасността при работа. Санкциите по Кодекса на труда варират между 1500 лв. и 15 хил. лв., като могат да достигнат и до 20 хил. лв. при възпрепятстване на контролните органи от страна на работодателя.

След края на активния туристически сезон допълнителният ресурс, насочен към морските курорти, ще бъдат пренасочен към строителството. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Новини от Черноморието
С евросредства ще бъде почистен каналът, който свързва езерото Вая с Черно море