IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обстановката в наводнените общини постепенно се нормализира

Започнаха работа комисии по оценяване на щетите

12:54 | 22.06.14 г.
Обстановката в наводнените общини постепенно се нормализира

Обстановката в наводнените общини постепенно се нормализира. Трети ден в Добрич остава в сила бедственото положение, съобщи БНР.

Навсякъде има ток, но електричеството се изключва в сгради, които се отводняват, заради риска от токови удари. В областта има селища без вода, а в Добрич по високите места налягането е ниско. Използва се хлор, затова се препоръчва да се пие бутилирана вода.

Започват описи на щетите, но има семейства с изчезнали лични документи и нотариални актове.

Извършва се евакуация на всички хора от добричкото село Ново Ботево, съобщиха от МВР. Има опасност стената на близкия язовир да се скъса. Постоянно се правят обходи на водоема. Няма пряка опасност за приливна вълна към Добрич.

Във Варна се работи усилено по отстраняването на щетите. В най-силно засегнатия район – „Аспарухово”, продължава разчистването. Стотици доброволци помагат на пострадалите.

Работата на доброволците е добре организирана. Най-активни са хората от района, като им помагат курсанти от Военноморското училище.

Пред сградите на районното кметство се раздават лопати, кофи и маски за лице, тъй като при високите температури въздухът е разпрашен. Хора носят различни помощи за пострадалите.

По-рано транспортният министър Данаил Папазов каза, че допуснати слабости при строителството в „Аспарухово” са причина за катастрофата там, при която загинаха хора. 

По-спокойна е обстановката във Великотърновска област. Продължава работата на комисиите по оценяване на щетите. До момента общинската комисия е посетила над сто от засегнатите около 200 къщи в общината.

Най-много са засегнатите къщи в Дебелец. Няма съборени жилищни сгради, но настилката на цели улици е унищожена. Възможно е щетите по сградите да надхвърлят 5 млн. лв. Тепърва ще се оценяват засегнатите инфраструктурни участъци.

Манастирът „Рождество Богородично" край Килифарево е застрашен от срутване. Светата обител пострада от придошлата река Белица в нощта на потопа, съобщи bTV.

Липсващ мост и подкопани основи са само видимите щети, които реката е нанесла в южната част на манастирския комплекс. Той е построен още в началото на 19 век. В църквата „Св. Димитър”, строена от майстор Кольо Фичето, засегнати от обилните валежи са стенописите и големите икони на олтара. Нанесените щети са за около 100 хиляди лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още