Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Обзорна карта на морското дъно разкрива потенциала на българския шелф

За морския бизнес така се осигурява напълно безопасно корабоплаване

Обзорна карта на морското дъно разкрива потенциала на българския шелф

Източник: агенция "Черно море"

Първата обзорна геоложка карта на морското дъно, която обхваща българския черноморски шелф, скоро ще бъде завършена от Института по океанология при БАН, съобщава агенция „Черно море“.

Тече втората фаза на изследването и вече са проучени близо 30 на сто от площта, която е около 33 500 кв. км, заяви проф. д-р Любомир Димитров, научен секретар на Института. 

Още по темата

През 2009 г. Институтът става първият притежател на многолъчев ехолот, който дава триизмерен образ на морското дъно. С апарата е проучено и  дъното на Варненското езеро съвместно с Центъра за подводни археология  в Созопол и получената картина има много добра резолюция от 1 кв. м. 

Изследването на морското дъно дава възможност да се разбере какъв е релефът му, от какви седименти и скали е изградено и как действат подводните течения и вълните, допълва проф. Димитров. За морския бизнес така се осигурява напълно безопасно корабоплаване.

Българският шелф е уникален в Черно море, обяснява проф. Димитров. След украинския той е най-широкият, като достига до 50 - 60 км, а на места и 70 км от брега, и е сравнително плитък (до 100 м дълбочина). Навътре  континенталният склон рязко се спуска към дъното.

Наносните материали от Дунав, Днепър и Днестър се наслагват в българския шелф. Органичните материали гният и се образуват малки извори на газ метан. Има и по-големи извори - на 7-8 метра дълбочина срещу хотел „Интернационал” на Златни пясъци. Такива извори има и на Зеленика, Дълбока, пред нос Калиакра. Те са интересна подводна атракция, но без  капацитет за стопански нужди.

Ученият опровергава твърдението, че морското дъно на шелфа ни е тинесто. По  думите му то е богато на инертни материали, предимно пясък и на геоложки феномени като газовите кратери с диаметър 20 -30 метра и дълбочина 2-3 метра.

Едно от най-интересните открития при картирането е бариерната банка - подводно продължение на нос Калиакра с дължина 2 км на югозапад от носа. В северната част на шелфа е открит и подводен каньон на около 7 км пред Камен бряг с почти вертикални стени.

 

По статията работиха: автор Черно море , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини от Черноморието
Николина Ангелкова: Трябват по-строги санкции за неохраняемите плажове