IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още не са обезопасени деретата, наводнили "Аспарухово"

Жители на квартала се притесняват от зарази

11:36 | 01.09.16 г.
<p>
	Варненският квартал &quot;Аспарухово&quot; преди 2 г. <em>Снимка: архив, БТА</em></p>

Варненският квартал "Аспарухово" преди 2 г. Снимка: архив, БТА

Деретата, които причиниха наводненията във варненския квартал „Аспарухово“ преди две години, все още не са обезопасени, оплакаха се жителите пред bTV.

След потопа във Варна, при който загинаха 13 души, Европейският фонд за солидарност отпусна 9 млн. евро безвъзмездна помощ за укрепването на двете дерета. В района е започнала работа едва преди дни. 

Жители на квартала се притесняват, че каналите са бъдат открити и по този начин ще се разпространяват зарази до най-близките къщи. Хората са подавали множество сигнали за почистване на деретата, но все още нищо не се е случило.

Според зам.-кмета на Варна Христо Иванов досега са вървели процедури и не е имало възможност да се промени проектът. В момента има издадено разрешително за строеж и каналът ще бъде закрит по време на изграждането му, обеща той.

Христо Иванов допълни, че по цялото трасе на каналите ще бъде направена реконструция на ВиК мрежата и в каналите няма да се изливат битови води.

Две години и половина след наводнение деретата са в абсолютно същото състояние, твърдят хората от квартала.

От общината обещават, че до края на годината двете дерета ще бъдат обезопасени и евросредствата ще бъдат усвоени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още