Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Плажовете "Слънчев бряг-север" и "Несебър-юг" имат нови наематели

Държавата ще получава годишно от стопаните им 2 млн. лв.

Плажовете "Слънчев бряг-север" и "Несебър-юг" имат нови наематели

Снимка: агенция Черно море

Плажовете „Слънчев бряг-север“ и „Несебър-юг“ вече имат нови наематели, съобщи Министерството на туризма. Очаква се държавата да получава от стопаните на двете плажни ивици близо 2 млн. лв. годишно.

Според съобщението сумата нараства общо с около 950 хил. лв. в сравнение с получаваните концесионни възнаграждения за ивиците до този момент. 

Това са и първите процедури за отдаване под наем с изискване за предлагане на цена за чадър и шезлонг на етап на кандидатстване. 

Още по темата


По Закона за устройството на Черноморското крайбрежие до 31 март министърът на туризма трябва да издаде заповед за обявяване на неохраняемите плажове, за да имат достатъчно време областните управители и кметовете да обезпечат почистването и плажното спасяване на плажовете, останали без стопанин.

Към този момент са приключили четири процедури за отдаване под наем на морски плажове.

Концесията на „Слънчев бряг-север“ бе прекратена през ноември миналата година заради нарушения - голямото количество преместваеми обекти, които не влизат в договореното с държавата.

Избраният за следващите 5 години наемател „Булимпекс“ АД ще заплаща годишно на държавата 1,65 млн. лв. с ДДС. Предложената цена за чадър e 8 лв., същата е цената и за шезлонг.

Досега на този плаж те са се отдавали срещу 10 лв. за брой, а наемът е бил 902 хил. лв. с ДДС.

Конкурсът за отдаване под наем на „Несебър-юг“ е спечелен от „Ауто Фактор“ ЕООД. Фирмата е предложила да заплати 432 хил. лв. с ДДС годишен наем на държавата. За чадър ще иска 8 лв., пак толкова ще плащат туристите и за шезлонг.

Размерът на  годишно концесионно плащане по прекратената концесия за морския плаж към 2016 г. е било 224 хил. лв. с ДДС.

Процедурите за отдаване под наем на морските плажове „Слънчев бряг-север“ и „Несебър-юг“ са проведени под условие, уточнява Министерството на туризма. Новите наематели на плажните ивици ще започнат стопанисването им, след като държавата ги изземе от вече бившите им концесионери, които според министерството към момента отказват да предадат държавната собственост доброволно.

Определеният за наемател на морски плаж „Дюни“ - „Дюни“ АД,  е предложил цена и за чадър, и за шезлонг по 8 лв. Годишната такса за наем на морската ивица е в размер на 165 хил. лв. с ДДС.

„Приморско клуб“ ЕАД е новият наемател на морски плаж „Младост ММЦ“. Той е единствен участник в търга. Наемателят иска по 5 лв. за чадър и 5 лв. за шезлонг. 

Морските плажове се отдават под наем за 5 години, като всички наематели се ангажират да предоставят плажните принадлежности на посочените от тях цени с включен ДДС за целия срок на договора. Ще бъде извършван системен контрол от Министерството на туризма, като договорите им могат да бъдат прекратени при констатирани нарушения, се казва в съобщението. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини от Черноморието
Защитават ли природата промените в Закона за Черноморското крайбрежие?