IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-скъпи ли са лекарствата в аптеките по морето?

Официални сигнали за това от началото на летния сезон няма, разлика обаче може да има при медикаментите без рецепта, която е регулирана

10:20 | 09.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

По-скъпи ли са лекарствата по аптеките в курортите? На места надценката води до оскъпяване два или три пъти. И макар да се знае за тази практика в някои аптеки, официални сигнали за това от началото на летния сезон все още няма. За подобни нарушения могат да се сигнализират комисиите за защита на потребителите и на конкуренцията, Комисията по цените и Агенцията по лекарствата, а също - данъчните инспектори, ако има отказ за издаване на касов бон.

Разлики в цените в градските и курортните аптеки има, но по-често става въпрос за стотинки, а не за левове, ако сравняваме идентични продукти за свободна продажба. Популярно обезболяващо е 90 стотинки в града и около 1, 20 в курортите, три стотинки повече искат за прахче срещу стомашни неразположения, до 4 лева повече - за противоалергични таблетки. Около един лев по-скъпи са в курортите противозачатъчните таблетки, но пък билкови успокоителни се намират дори със 60 стотинки по-евтино, отколкото във Варна. Сериозни разлики има в популярен сироп за кашлица - надценката в курортите е между 1 и 7 лева, а спрей срещу слънчево изгаряне в града е около 10 лева срещу почти 20 в курортите.

Дали обаче тези разлики винаги са незаконни коментира за БНТ Рада Пехливанова, председател на Регионалната фармацевтична колегия – Варна.

По думите й обикновено аптеките работят на цената, която е препоръчителна за аптеки. Но има една пределна цена - разликата е стотинки, левче - 50 стотинки, аптеката има право да отпуска лекарството и на пределната цена, което е максимумът.

Това важи за лекарствата без рецепта. Тези, които се плащат от Здравната каса, се продават навсякъде на строго фиксирана цена. При съмнение клиентът може да поиска справка за цените на място или да подаде сигнал, посочитя.

Според колегията във Варна в курортните аптеки има и по-сериозни проблеми от надценките - дрогерии продават лекарства, допустими само в аптеките и не всички имат фармацевтично образование.

Дори и да има съмнения в квалификацията на продаващите лекарства, колегията може само да подаде сигнал, обясни тя. А за клиента в такава ситуация е най-добре да поиска да види УИН-картата на човека зад стъклото - удостоверението, че фармацевтът е вписан в националния регистър. За други нарушения трябва да се изисква касов бон, за да се претендира за компенсация при доказването им.

Все пак по Северното Черноморие няма курорт, където аптеката да е само една и клиентите могат да се ориентират къде е по-добре да потърсят помощ. Има и друга алтернатива - тръгвайки към морето, всеки да се подготвя със собствена аптечка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още