Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Под 20 хиляди са заетите в българската морска индустрия

Данните са от мащабно изследване на Университета в Оксфорд

Под 20 000 са заетите в българската морска индустрия, а страната ни не оказва влияние върху развитието на европейския флот. Това е един от изводите на мащабно изследване на Университета в Оксфорд, поръчано от Асоциацията на европейските корабособственици. Изследователите са се опитали да намерят отговор на въпроса каква е икономическата стойност на европейската морска индустрия, информира агенция „Черно море“.

Още по темата

Анализаторите изследват три основни направления – прякото въздействие на корабоплаването за икономиката, косвеното въздействие, свързано с всички поддържащи го услуги и разходите на заетите в индустрията.

Според доклада България не оказва влияние върху развитието на европейския флот. Страната ни не присъства и в анализа на морското образование. Данните, събрани за българската морска индустрия, се базират основно на Евростат. Междувременно Румъния също не е включена в данните на повечето от отделните анализи.

Интересен е фактът, че анализаторите сочат 2004 г. за много успешна за България. Пряката заетост преди 11 години е много по-висока от тази през 2012 г., сочи анализът.

56 млрд. евро са пряко внесени от европейската морска индустрия в брутния вътрешен продукт на съюза за 2013 г., отчитат анализаторите. Те добавят, че пряко заети в индустрията са 615 000 души. Четири пети от тези хора работят на море, пише maritime.bg. Около 44% от тях са граждани на страни-членки на ЕС или страни от Европейската икономическа зона.

Експертите подчертават, че морската индустрия е изключително продуктивна. Изчисленията сочат, че всеки работник е генерирал 85 000 евро в БВП. Тези нива са доста по-високи от средното за други индустрии в съюза, където този показател е приблизително 53 000 евро.

61 млрд. евро са косвено генерирани от поддържащите индустрията компании, а те дават работа на още 1,1 млн. души. В проучването се отбелязва, че разходите за заплати по цялата линия са около 30 млрд. евро.

Анализаторите посочват, че общият принос за общностния БВП възлиза на 147 млрд. евро (за 2013 г. - б.р.). За всеки милион евро, генериран пряко от индустрията, се отчитат още 1,6 млн. евро, генерирани в друга част на обслужващата сектора верига. Цялата индустрия дава заетост на 2,2 млн. души.

По статията работи: автор Черно море

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини от Черноморието
Започва процедурата по признаването на ивицата около „Росенец“ за плаж