IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повдигат обвинения на капитана и помощник-капитана на Vera Su

Очаква се в понеделник български екипаж да се качи на борда на кораба

10:10 | 08.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

На капитана и помощник-капитана на заседналия край Камен бряг кораб Vera Su ще бъдат повдигнати обвинения. Те са задържани за 72 часа, съобщава БНТ. Прокуратурата допуска, че причината за засядането е човешка грешка.

В момента на кораба няма екипаж. Моряците вече са разпитани и освободени, предстои им митническа проверка.

Очаква се в понеделник, ако времето позволи, български екипаж да се качи на кораба, за да се случи разтоварването на плавателното средство, коментира пред bTV  директорът на "Морска администрация" кап. Венцислав Иванов.

"Очакваме времето да се подобри между неделя и понеделник и по всяка вероятност в понеделник ще продължим по нашия план. Очакваме времето да позволи да се качим на кораба – вълнение около 1-2 бала и сила на вятъра около 5-6 метра в секунда", каза той. 

По делото ще работят следователи от Националната следствена служба, които се очаква да пристигнат в Добрич.

"Ще бъде извършена митническа проверка на останалите от екипажа. Имаме насоки за причините за инцидента, но все още е рано да бъде обявявана. По-скоро е човешка грешка. Продължаваме да работим и по трите направления по отношение замърсяването на околната среда, за действията или бездействието на администрации", заяви окръжният прокурор Радослав Бухчев, цитиран от БНТ.

Лошото време продължава да пречи на опитите корабът да бъде освободен от скалите. Целта на операциите е заседналият плавателен съд да бъде откачен от камъните и изтеглен на безопасно място, обясни пред Нова телевизия Румен Шикев, директор на Института по хидро и аеродинамика. Той посочи, че корабът не може да потъне още, защото ще заседне в дъното, не може и да се обърне. Проблемът е до каква степен е увреден и как това пречи на разтоварването и изтеглянето, каза Шикев.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още