IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстои мащабно изследване на рибата в Черно море

Досегашните проучвания са правени на парче

13:21 | 06.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Подготвя се мащабно изследване на рибните ресурси в Черно море. Идеята е то да обхване цялата му акватория. Нещо, което не е правено досега и се очаква да започне през следващата година. Решението вече е взето в ЕС, осигурено е и финансирането,  съобщи за в. „Черно море” доц. д-р Виолин Райков от Института по океанология. Ще бъдат изследвани всички видове риба.

Досегашните проучвания са правени на парче -  всяка черноморска страна изследва своите води. А рибите в Черно море са мигриращи видове и, за да се установи състоянието им, трябва да се покрие цялата територия, обясни доц. Райков.

По негови данни на България и Румъния се пада малък процент от риболова, а на Турция – над 80%. Нейният черноморски  бряг е с най-голяма дължина и обхваща 1200 км, а риболовният й флот е много по-голям от този на България, Румъния, Украйна и Русия взети заедно.

"Допреди няколко години той надхвърляше 5 - 6 хиляди риболовни съда. По официални данни напоследък са започнали да го съкращават, но все още никак не е малък", казва експертът.

Според него най-голям интерес от реализацията на изследователската програма имат рибарите.

Вече е взето решение  централният координационен център на изследователите да е в Бургас.

***

Можете да се включите в организирания от Клуб Инвестор дебат Предизвикателствата пред земеделците през 2017 г. на 14 март 2017 г. от 13 ч. в бизнес център Capital Fort в София (бул. "Цариградско шосе" 90).

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още