IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прекратяването на договори за концесии и наем на плажове започва от 1 октомври

Общо наложените неустойки и глоби по договори с наематели и концесионери на плажове за тази година възлизат на около 450 хил. лева

21:41 | 11.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Процедура по прекратяване на договори за концесии и наем на плажове стартира от 1 октомври заради установени системни нарушения. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в Бургас, след като проведе работна среща с контролните органи, туристическия бранш и местната власт преди края на летния сезон, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Министърът посочи седем плажа с нарушения, но заяви, че има още потенциални кандидати за прекратяване на договорите за концесии или наем, но ще се изчака краят на септември, за да се види дали нарушенията, които са установени, са отстранени. В противен случай и те ще бъдат предложени за прекратяване.

Причините са основно липса на спасители, нарушения е имало и за надвишаване на търговската площ, одобрена от схемите за разполагане на преместваеми обекти – обща или допълнителна. Установяваме това след специализирано измерване и ако има повторяемост на нарушението, предлагаме за прекратяване, каза министър Ангелкова.

Общо наложените неустойки и глоби по договори с наематели  и концесионери на плажове за тази година възлизат на около 450 хил. лева. При две поредни нарушения стартираме прекратяване на договора, това ще направим от 1 октомври, каза още министърът.  Някои от договорите за прекратяване имат комбинирани нарушения. Един от плажовете е с нарушение за липса на указателни табели, но подобни случаи са доста по-малко.

Ангелкова добави още, че в промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) се предвиждат допълнителни санкции по отношение на неохраняемите плажове. Едно от честите нарушения, които това лято експертите са откривали, е че именно на неохраняеми плажове се разполагат нерегламентирани търговски обекти и се правят опити да се извършва незаконна търговска дейност.

Министърът също така подчерта, че като цяло нарушенията през летния сезон намаляват.

Директорът на областната дирекция на МВР-Бургас ст. комисар Калоян Калоянов изтъкна, че с около 50% са намалели грабежите по Черноморието. Само за Община Несебър, в чиято част е и Слънчев бряг, понижението на престъпленията е с над 30 на сто в сравнение с миналата година, уточни той.

Има спад на сигналите за замърсяване на Южното Черноморие, каза инж. Тонка Атанасова, директора на РИОСВ-Бургас. Кметът на Приморско Димитър Германов заяви, че нивото на работа между общински и държави служби е изключително добро. „Надявам се с промените в законодателството нещата да станат още по-добри“, заключи той, цитиран от пресслужбата на МТ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още