IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През летния сезон КЗП е следила усилено категоризацията на туристически обекти

Нарушенията намаляват, отчете председателят на Комисията Димитър Маргаритов

12:10 | 03.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Нарушенията на правата на потребителите намаляват и тази тенденция е била отчетена през изминалия летен туристически сезон. Това коментира във Варна председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов, предаде БТА. 

Той обясни, че ако в предишните години нарушенията са установявани при около 10% от проверките, сега те са около 7-8%. Най-честите нарушения са свързани с несъответствие на обещаното с това, което се получава на място, каза още той.

Според Маргаритов с множеството проверки на комисията тя се е погрижила туристическият сезон да е по-спокоен. Той припомни, че от тази година е в сила новата наредба за категоризация на туристическите обекти и проверките на КЗП са били много по-подробни и задълбочени и това е дало резултат.

По отношение на мобилните оператори имаме няколко съществени пробива, коментира още Маргаритов. Той обясни, че КЗП има съдебни споразумения с два от трите мобилни оператора за предсрочното прекратяване на срочни договори със заплащане на по-малки неустойки.

Сега имаме потвърдена от съда нелоялна търговска практика за това, че когато имате повече от един договор с някой от мобилните оператори и сте коректен по един от тях, а по друг примерно не сте си платили сметката, не могат да ви спрат услугата, по която сте коректен, обясни той.

Маргаритов добави, че при тематичните проверки комисията е наблегнала и на контрола върху автокъщите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още