IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природозащитници искат вето заради забраната за диво къмпингуване

Те настояват да се приеме цялостна стратегия за категоризация на плажовете

16:09 | 11.03.16 г.
Природозащитници искат вето заради забраната за диво къмпингуване

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" и гражданските сдружения за опазването на последните незастроени плажове Карадере, Корал и Иракли настояват за вето на президента Росен Плевнелиев заради приетата законова забрана за къмпиране на 100 метра от плажа, докато не се приеме цялостна стратегия за категоризация на плажовете, техния статут и начин на ползване с ясен срок и регламент и след широко обществено и експертно обсъждане.

В същото време природозащитниците подкрепят промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които се отнасят до статута „природосъобразни плажове”, съобщи коалицията. 



Забраната за ограничаване на правото на хората, според тях, нарушава правото на свободно придвижване и управлението и стопанисването на държавни имоти в интерес на гражданите и на обществото.

В същото време кметове на черноморски общини, под натиск заради намаляващите територии за застрояване, от години се опитват да прокарат чрез знайни и незнайни общински наредби забрани за къмпиране, вместо да се погрижат за регулиране на този вид отдих, както е в другите страни от Европейския съюз, се казва в съобщението.

„Българското Черноморие отдавна е жертва на всички пороци на слабата държавност и липсата на законност у нас. Единствено активността на гражданските групи е довела до съхраняването на тези последни останали незастроени места по нашето крайбрежие“, обясняват природозащитниците.

Преди дни министърът на туризма Николина Ангелкова защити забраната за диво къмпингуване.

Последователен противник на тази практика е Национална асоциация „Българско Черноморие“, която дори организира митинг, за да заяви подкрепата си за  промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Няма страна членка на ЕС, в която дивото къмпингуване да е разрешено, твърди организацията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още