Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Природозащитници: Разораните дюни показват безсилието на държавата*

Увреденият имот до къмпинг „Смокиня“ е държавна собственост

Природозащитници: Разораните дюни показват безсилието на държавата*

Брифинг на прокурори в Бургас за разораните дюни. На снимката: Административният ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас Любомир Петров, зам.-административният ръководител Йовита Григорова и директорът на ОД на МВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов (д). Снимка: БТА

Разораните дюни до къмпинг „Смокиня“ показват безсилието на държавата да опазва природата, посочват от Коалицията „За да остане природа в България“.

Природозащитниците подчертават, че унищожаването на дюните в природната забележителност „Пясъчните дюни в м. Каваците“ сериозно нарушава законодателството.

Те припомнят, че природната забележителност е обявена със заповед от 1984 г., за да са опазят редки видове. Забраняват се дейности, които повреждат или изменят естествения облик на местността и водния й режим, а също всякакво строителство, навлизането на МПС и изкореняването или късането на растения.

Проверка на природозащитниците показва, че голяма част от сивите дюни в природната забележителност до къмпинг „Смокиня“ са частни и се водят земеделска земя. Но дори и в частна нива собственикът няма право да унищожава видове от Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, каквито се срещаха върху разораните дюни.

Сега природозащитниците настояват всички дюни да се включат в зона А по Закона за устройство на черноморското крайбрежие. 

Още по темата


Коалицията иска още всички дюни по кадастрална карта да бъдат отразени с такъв начин на трайно ползване (НТП 3442), а не като лозя, обработваеми земи или пасища, както е в момента;

Връщане на държавата на всички незаконно заменени земеделски земи (какъвто е най-вероятно случаят с дюните на „Смокиня“) и гори, и за които има окончателно решение на ниво ЕС;

Държавата да си изпълни задължението по Закона за устройство на черноморското крайбрежие и да одържави всички приватизирани или реституирани дюни, повечето от които се водят земеделска земя. Средства за това има в Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“;

Всички преместваеми обекти поставени върху дюните да бъдат премахнати;

Унищожените и увредени дюни да бъдат възстановени по Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети (ЗОПОЕЩ).

Междувременно стана ясно, че поръчител на разкопаването на дюните е 46-годишния Иван Нончев. Той е бил арестуван и пуснат под гаранция от 10 хил. лева. Нончев не се признава за виновен, съобщи БТА.

Заедно с него под парична гаранция от 2 хил. лева е освободен и Манол Пазвантов (24г.), който разорал дюните с багер. Срещу двамата е повдигнато обвинение за унищожаване на природна забележителност. Законът предвижда лишаване от свобода до 3 години или пробация. Глобите са от 3 хил. до 10 хил. лева. Нончев отрича да е познавал багериста и да го е наемал за тази дейност.

С Нончев и Пазвантов е бил задържан и мъж на 18 години, който също е освободен от ареста. Това съобщи на извънредна пресконференция днес в Бургас апелативният прокурор Любомир Петров.

Все още се проверява дали концесионерът или наемателят на плажа е знаел за това, което се случило. Няма установени очевидци. Пясъчните защитени образувания са били разкопани в следобедните часове на 11 януари.

По-рано днес инспектори от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) са извършили повторна проверка на увредените дюни на къмпинга "Смокиня", за да определят точните координати от засегнатия имот.

Концесионерът или наемателят на плажа ще бъде подведен под административно наказателна отговорност.

Сигнал за разкопаните дюни е подаден на 12 януари.

Увреденият имот е изключително държавна собственост. Дюните са част от морския плаж "Смокини-север". Ивицата е отдадена на концесия или под наем от Министерство на туризма.

Концесионерът на плажа е задължен да опазва дюните според договора с държавата, стана ясно междувременно от коментар на  министъра на туризма Николина Ангелкова пред Нова телевизия. Затова сега е важно да се установи дали е подаден сигнал за разораването от концесионера.

"Няма как да коментирам вандалските действия и прояви на различни хора. Факт е обаче, че ние като институции - и Министерството на туризма, и РОСВ, и Прокуратурата, веднага след като разбрахме за това в ранните часове на събота сутринта, се координирахме и направихме необходимите проверки", каза още министърът.

Тя обясни, че ясно е уточнена територията на защитените дюни. 

*Новината е допълнена в 18:07 ч.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини от Черноморието
Николина Ангелкова: Трябват по-строги санкции за неохраняемите плажове