IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Пристанище Варна" отчита 2,7% ръст на товарите

През порта вече са преминали над 2 млн. тона зърнени храни

12:10 | 26.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
"Пристанище Варна" отчита 2,7% ръст на товарите

„Пристанище Варна” отчита  2,7% ръст на товарооборота към 15 октомври, спрямо същия период на миналата година. До момента в пристанището са обработени над 7,6 млн. тона товари. Това коментира в интервю за агенция „Черно море“ Петър Сеферов, изпълнителен директор на „Пристанище Варна” ЕАД.

„Всички товари се движат според годишния план, включително зърнените, въпреки че износната кампания започна по-късно. През пристанището вече са преминали над 2 млн. тона зърнени храни, отчитаме ръст от 3,3% спрямо същия период на миналата година“, казва  Петър Сеферов. Той смята, че износът е бил забавен с месец, тъй като фермери със  складови бази са изчаквали цените на световните борси да се стабилизират.

8,7% ръст има при контейнерните товари, които към момента са около 108 000 TEU. Насипните товари, които идват предимно от девненските заводи, са традиционно в непроменени рамки.

Запазва се нивото на транзитните товари, като дружеството се стреми да бъдат привлечени и нови. „Например през тази година на терминал Варна-запад се образува своеобразен хъб за товари за най-голямото азербайджанско газово находище “Шах Дениз”. Големи кораби разтоварват във Варна машини и тръби за проекта, които продължават към

Азербайджан с по-малки плавателни съдове тип река - море. До момента по тази линия са претоварени над 35 000 т оборудване и газопроводни тръби“, обяснява Сеферов.

„Няма как пристанището да се развива изолирано от цялата държава. Трябва да има икономика, за да има и товари.

Привличането на транзитни товари е труден процес, който изисква комплекс от условия. Що се отнася до тръбите за Азербайджан, там борбата беше с няколко други пристанища от Черноморския регион. Работим и по други проекти за следващите години“, казва шефът на порта.

В инвестиционната програма на дружеството са заложени около 11 млн. лв. за подобряване на инфраструктурата и обновяване на машинния парк, който е остарял.

След като две кейови места са били отворени като зона за обществено ползване, Сеферов уточнява, че тази площадка остава част от терминал Варна-изток и бързо може отново да стане работна. Там ще продължат инвестициите за подобряване на настилките.

Портът отчита успешен круизен сезон с 11 посещения, а градът бе посетен от няколко хиляди круизни туристи.

Изпълнителният директор на пристанището очаква за 2015 г. товарите да достигнат  около 10 млн. тона, колкото и през миналата година, предвид застоя по проекта „Южен поток“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още