Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Проект за откриване на рак чрез софтуерен модел спечели еврофинансиране

Средствата са от програма "Хоризонт 2020"

Проектът "Максима" на Техническия университет във Варна за откриване на рак на гърдата чрез софтуерен модел спечели финансиране от европейската програма "Хоризонт 2020" от 1 млн. евро, каза пред БТА ръководителят му д-р Кристина Близнакова, инженер по биомедицина. Тя допълни, че проектът е участвал в надпреварата с други 552 предложения и е успял да спечели доверието на Европейската комисия. 

Още по темата

Задачата ни беше да убедим ЕК във високото ниво и практическата приложимост на идеята ни, разказа инж. Близнакова. Същността на научната работа е откриването на нови технологии за ранно диагностициране.

Научната ни работа ползва рентгенологията за установяване наличието на раково образование, поясни инж. Близнакова. По регистрираната от рентгеновия детектор енергия на пристигащите йонизиращи частици се отчитат измененията в тъканта, подложена на рентгеново лъчение.

По думите й учените от екипа на Варненския университет разглеждат фотона (т. нар. рентгеново лъчение) като електромагнитна вълна (а не като частица), която има амплитуда и фазa, а софтуерното приложение, което са създали, отчита измененията във фазата на вълната, която достига до детектора.

Статистиката сочи, че от петте най-разпространени туморни заболявания, водещи до смърт, ракът на гърдата е на първо място сред жените в Европа (вкл. България).

Партньори по тригодишния проект са още два университета - католическият от Льовен, Белгия, и университетът на Наполи - "Федерик Втори".
 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини от Черноморието
Застрахователите на Vera Su са обещали да възстановят държавните разходи