Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Прокуратурата откри множество нарушения в „Летните сараи“

Плажна ивица без свободен достъп, яхтено пристанище без лиценз и сгради без одобрени инвестиционни проекти са част от констатациите на разследващите

Прокуратурата откри множество нарушения в „Летните сараи“

Снимки: Прокуратурата

Множество нарушения са открити при изграждането и експлоатирането на обекти по Черноморието, констатират проверки на място и по документи, разпоредени от Върховна административна прокуратура (ВАП) на министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на туризма, министъра на околната среда и водите, министъра на транспорта информационните технологии и съобщенията и началника на ДНСК .

Плажна ивица без свободен достъп, изградено без разрешение яхтено пристанище и сгради без одобрени инвестиционни проекти и разрешения за строеж са основните нарушения, констатирани при проверките на т.нар „Летен сарай“, свързан с почетния председател на Движението за права и свободи Ахмед Доган.

При проверка в парк „Росенец“ е констатирана крайбрежна плажна ивица, която няма статут на морски плаж. До нея няма свободен достъп. Той е ограничен от поставена строителна ограда от метални платна. Установено е, че за поземлен имот (ПИ) по КККР на гр. Бургас, който е държавна собственост, няма съставен акт за държавна собственост.

Що се отнася до изградения пристан за яхти, към настоящия момент в МРРБ няма одобрен инвестиционен проект и издадено разрешение за строеж за специализиран пристанищен обект - пристан за яхти и лодки. Съставен е констативен протокол при извършената проверка в община Бургас, като от представители на РДНСК Бургас, е установено, че не се съхраняват строителни книжа и няма искания за издаване на разрешение за строеж за мостик - кейова стена в имота. От доклад на министър Росен Желязков се установява, че пристанището не е вписано в регистрите, а за специализиран пристанищен обект „Пристан за яхти и лодки - Отманли“ удостоверение за експлоатационна годност не е издавано.

От проверката на място, както и от кадастрални скици на имота се установява, че пристрояването на пристанището  не е извършено през 80-те години на миналия век, както е посочено в нотариалния акт. За констатираните данни за извършено документно престъпление материалите се изпращат на ВКП.

Във връзка с установеното строителство по отношение на пристан за яхти и лодки  и липсата на разрешение за строеж и одобрени инвестиционни проекти, както и това, че строежът е III категория, е изпратено писмо до  началника на ДНСК да упражни правомощията  си  като предприеме конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и уведоми ВАП за това и изпрати копия от актовете. 

При проверката на изградените  строежи  и  обекти  на нос „Чукалята“  в парк „Росенец“ е установено, че за строежите „Двуетажна масивна сграда“, „Едноетажна постройка - бунгало“ - №1, „Едноетажна постройка - бунгало“ - №2, „Едноетажна постройка - бунгало“ - №3, „Триетажна масивна сграда“, „Оранжерия – 500м2“, „Двуетажна сграда“ на място не са представени строителни книжа и при проверката в община Бургас не е установено  наличие на одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж. За „Преместваем  обект - охрана“ не е  издадено разрешение за поставяне от община Бургас. Всички описани констатации са обективирани в констативни протоколи от 06.08.2020 г., съставени от инспектори на РДНСК Бургас.

Кметът на община Бургас е уведомен, че следва да разпореди предприемане на последващи действия за законосъобразното приключване на случая.

Резултатите от останалите проверки показват, че на обект „Жилищна сграда“  в м. Буджака, землището на гр. Созопол, собственост на физическо лице са констатирани пропуски и нарушения по отношение  на издадените строителни книжа и изпълненото строителство. Констатирано е, че сградата е напълно завършена и към момента на проверката се ползва. В южната част на имота е изграден  открит басейн. Имотът е заграден от изток, север и частично от запад с плътна масивна ограда с височина около 2.00м. Не е установено, дали фотоволтаичната централа е изпълнена. Конкретно не са налични изискуемите протоколи за определяне на линия и ниво на намиращите се на мястото ограда и басейн, като последният не фигурира в издаденото удостоверение на главния архитект на община Созопол и не е въведен в експлоатация; в нарушение на действащия Подробен устройствен план /ПУП/ е издадено разрешение за строеж на еднофамилна жилищна сграда в имот отреден за вилно застрояване, а същият строеж е ситуиран в два имота и се касае за една сграда, която е функционално свързана, а не за две отделни сгради, разположени в два имота, което противоречи на действащия ПУП към момента на издаване на разрешение за строеж.

Сезиран е кметът на община Созопол за предприемане нужните действия.

Данните от проверката в гр. Обзор сочат, че на обект „Жилищна сграда за курортно ползване в града става ясно, че към преписката за издаване на разрешение за строеж няма данни за извършено обследване по реда на чл. 176в от ЗУТ и чл.20 и следващите от Наредба № 5 от 28.12.2006г. за техническите паспорти на строежите, на съществуващите стоманобетонови пилоти за укрепване на ската, находящ се в УПИ V в кв.1 за спазване на условията на чл. 169, ал.1 и ал.З от ЗУТ. Няма представени актове и протоколи, съставени по време на строителство, удостоверяващи извършените СМР и законността на стоманобетоновите пилоти.

Нарушения са открити и в община Несебър, където неправомерно е изградена улица без никакъв план и документация. Не са представени и данни за отчуждителни процедури.

 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
2
 
9
Mechkata до: khao
преди 1 година
Че барека е на работа при ДПС още откакто създаде партия с подкрепата от шиши
1
 
1
 
8
khao до: Спящият бик
преди 1 година
Няма профилна снимка
това го твърдиш само ти и Бареков... колко долу паднахте гербаджиите та взехте барека на работа.
3
 
0
 
7
преди 1 година
Няма профилна снимка
То голяма бюрокрация, излиза че трябват сто разрешителни за един басейн.
0
 
8
 
6
преди 1 година
Поредната фейк новина създадена за да радва народонаселението . Айде да обясня на радващите се , че само по себе си това че прокуратурата е ОТКРИЛА нещо дефакто нищо не означава . Ще разпоредят на ДНСК иРДНСК да извършат проверки ииииииииииии ако изобщо открият някога процедура по премахване , то тая процедура може да се точи 10 г и при добро желание никога да не приключи
0
 
6
 
5
Mechkata до: Mechkata
преди 1 година
https://fakti.bg/razsledvania/495926-izvan-zakona-tri-ministerstva-sa-rabotili-zaedno-v-polza-na-pristana-na-dogan"Три министерства са работили заедно в полза на пристана на Доган"

Още от