Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Прокуратурата проверява продажбата на либийския танкер "Бадр"

Частен съдебен изпълнител е действал незаконосъобразно, твърди обвинението

Прокуратурата проверява продажбата на либийския танкер "Бадр"

Снимка: Pixabay

Прокуратурата проверява случая със задържания либийски танкер „Бадр“, заради който се обтегнаха отношенията между България и Либия.

Това се случи, след като дружеството „Булгаргеомин ЛТД” ДЗЗД смени флага на кораба в пристанище Бургас чрез частен съдебен изпълнител. Компанията съобщи, че прави това заради неизплатен дълг от либийската държава в продължение на 28 години. В отговор Либия обяви, че ще задържа всеки български кораб, навлязъл в нейни териториални води. 

Още по темата

По казуса Окръжна прокуратура – Бургас е образувала досъдебно производство за това, че между 10 март 2018 г.  и 30 август 2018 г. в Бургас частен съдебен изпълнител не е изпълнил служебните си задължения и е превишил правата си, с цел да набави за другиго  облага и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, става ясно от съобщение на Прокуратурата.

Случаят касае изпълнително производство, образувано в Районен съд – Бургас, по искане на българско дружество, претендиращо обезпечаване на свой дълг в размер на 9,2 млн. американски долара, с твърдение, че  му се дължи от търговско дружество, собственост на Либийската държава.

Според взискателя, този дълг е бил обезпечен с ипотека върху плавателен съд – танкер. Спорът по изпълнителното дело е касаел искането претендираният дълг да бъде реализиран с промяна на собствеността върху плавателния съд. Изпълнителното дело е спряно с акт на съда.

Въпреки това частен съдебен изпълнител от Бургас е провел незаконосъобразни действия по публична продан на кораба, която е приключила с възлагане на танкера на българското дружество. Сега „Бадр“ е извън териториалните води на България.

Досъдебното производство е образувано след сигнал в Прокуратурата от адвокати на либийското търговското дружество. Той е получен в прокуратурата на 21 декември 2018 г. и същия ден е разпоредена проверка.

Делото е възложено на следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжена прокуратура – Бургас, тъй като се отличава с висока фактическа и правна сложност.
 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини от Черноморието
Започват проверки на фирми без право да превозват туристи