Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Проверката на Шабленското езеро не установи нарушение при източването

Това е обичайна практика в последните 20 г., твърди управителят на правителствената резиденция в Шабла

Проверката на Шабленското езеро не установи нарушение при източването

Снимка: МОСВ

При определени ситуации е допустимо да се намали нивото на водата на Шабленското езеро, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов при проверка на мястото, разпоредена днес от премиера Бойко Борисов. Вчера БДЗП сигнализира, че езерото е източено през специално прокопан канал, а междувременно стана ясно, че това се прави заради правителствена резиденция. 

Още по темата

„Дойдох лично да проверя сигналите за ситуацията на Шабленското езеро. Ние сме на мястото, което е отворено за източване на част от водата. На практика това се прави от години и не противоречи на плана за управление на защитената местност – при определени ситуации е допустимо да се намали нивото на водата“, каза Нено Димов.

„При приемането на промяната в плана през 2016 г. е направена консултация с Института по рибни ресурси, според който такъв тип дейности трябва приключат преди 1 април“, обясни Димов.

Срокът е такъв, за да се възстанови езерото във връзка с размножителния период на рибите и птиците. Затова разрешенията, които се издават от РИОСВ при аварийни ситуации, изискват дейностите да приключат до 15 март. В случая те са приключили  преди края на февруари.

Отварянето на езерото е станало в участъка с най-тясна ивица между морето и езерото с цел опазване на дюнните природни местообитания, уточни  той, цитиран от екоминистерството.

„От 20 г. всяка година правим това пускане поради високите нива но водите, които наводняват сградите. Изпускането беше на 15 февруари“, обясни Кралю Кралев, управител на правителствената резиденция в Шабла.

Във връзка с информацията за пожара в защитената местност (опожаряването на тръстиките – бел. р.) министър Нено Димов каза, че РИОСВ - Варна е била информирана, след като пожарът е бил потушен – на 4 март. Около 5 дка от защитената територия са опожарени, другите са извън нея. Подаден е сигнал до прокуратурата.

По програма „Околна среда“ (ОПОС) се отпускат близо 5 млн. лв. за Шабленското и Дуранкулашкото езеро, а РИОСВ – Варна ще получи финансирането. По ос „Биоразнообразие“ на програмата са предвидени 22 млн. лв. за природозащитни дейности във влажни зони, каза министърът.
 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини от Черноморието
Николина Ангелкова: Трябват по-строги санкции за неохраняемите плажове