Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Път с три ленти ще се строи вместо магистрала "Черно море"

Няма достатъчно трафик, за да се прави аутобан, заяви Лиляна Павлова

Път с три ленти ще се строи вместо магистрала "Черно море"

Снимка: АПИ

Заради липсата на достатъчно интензивен трафик от Бургас до „Слънчев бряг“ ще има път с четири ленти, а след това до Варна – с три, вместо да се изгражда планираната магистрала "Черно море". Това каза по време на редовния блиц контрол в парламентарната регионална комисия министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя припомни на депутатите, че няма да има европейско финансиране нито за магистрала „Хемус“, нито за „Черно море“.

Приоритетни направления са „Хемус“, София - Калотина, Русе - Велико Търново и тунела под Шипка, доизграждане на Софийското околовръстно и чак тогава „Черно море“.

За тази магистрала са необходими 1 млрд. лв. Затова участъкът между Варна и Бургас ще бъде разширен и ще бъдат направени обходи, за да се осигури безконфликтно движение.

Още по темата

От Бургас до „Слънчев бряг“ движението ще е четирилентово, а оттам през Бяла, Обзор и до Варна ще има трилентово преминаване, каза министърът.

За целта е направено уширение на пътя до Поморие. Сега върви тръжна процедура за участъка Поморие – Сарафово. В ход е процедурата за избор на изпълнител за обхода на Поморие. Следващата седмица ще бъде обявена тръжната процедура за обхода на Ахелой, който е най-тежкият участък от направлението Бургас – „Слънчев бряг“, допълни тя.

В отговор на въпрос Павлова каза, че от 2013 г. ДНСК отговаря за проверките за незаконно строителство за строежите от първа до трета категория. За останалите обекти отговарят общините.

Единствено по изключение тази година, след разпореждане на съда, ДНСК е проверила извънредно комплекса в „Слънчев бряг“, тъй като община Несебър отказвала да прави проверки.

Инспекторите установили 323 преместваеми незаконни обекта. От тях 75 вече са били установени като незаконни и при други проверки, а новите незаконни са близо 250. По думите й кметът на общината отказал да реагира на поканите за премахване на незаконните обекти. Уведомяваме прокуратурата за длъжностните лица, които не изпълняват своите функции, обясни министърът. 

Депутатът Найден Зеленогорски смята, че за случая трябва да бъде уведомен главният прокурор.

За програмата за саниране министърът каза, че ще иска още 1 млрд. лв. в Бюджет 2017 г.

По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

1
 
27
 
10
преди 2 години
Павлова иска цял милиард за магистрала от 70 километра! Тези хора са вредни за България !!!

https://www.facebook.com/groups/avtomagistralaChernomore/
1
 
27
 
9
doba до: kranc_mk
преди 2 години
А бе инженере.
Ти кога последно си пътувал по Черноморието, било то зиме или лете?
Да се повторя: от Албена до Обзор и от Елените до Созопол трафикът е убийствен в прекия смисъл на думата!
Зимата малко се разрежда, но пак е голям.

'Дргото което е до колкото знам аз ще се реконструира прохода на Айтос, който лично аз предпочитам летния сезон към Варна от Бургас. Пътя се удълцава с около 30км но се пристига по бързо от колкото през Обзор. Този път спокойно може да поеме големия трафик на тирове от Шимен и Лудогорието, само трябва да се направи обхода на Провадия и всичко ще е супер'
Кой нормален шофьор на камион от Шумен/Разград/Търговище в посока Бургас ще обикаля през тесния Айтоски проход, при наличието на добрия Ришки такъв?
Откъде ти е дошла тази идея???
Отделно на това Айтоския проход в момента е в отвратително състояние, с много тесни участъци, вместо банкет с дълбоки дупки/ями на места.

Лилито да работи, не да се оправдава.
Ако искаш, намираш начини.
Ако не, търсиш причини.
5
 
37
 
8
преди 2 години
Няма трафик защото няма път, а няма път - защото няма трафик. Да и шопските ви министри простиииииии
31
 
11
 
7
преди 2 години
Да вметна. Строителен инженер съм и реално погледнато Лили е права. Натовареността на пътя е само летния сезон. Зимата е мъртвило. Минавам често Варна-Бургас и мога да ви кажа че наистина зимата няма трафик. Ако използват стария жп тунел при Кошарица и го направят комбиниран жп и пътен мога да ви кажа че завоите около Бяла и Обзор ще отпаднат и много бързо ще се минава от Бургас към Варна. Дргото което е до колкото знам аз ще се реконструира прохода на Айтос, който лично аз предпочитам летния сезон към Варна от Бургас. Пътя се удълцава с около 30км но се пристига по бързо от колкото през Обзор. Този път спокойно може да поеме големия трафик на тирове от Шимен и Лудогорието, само трябва да се направи обхода на Провадия и всичко ще е супер. Аз имам интерес да се строй защото ще имаме работа, но в случай пак казвам Лилито е много права.
3
 
32
 
6
nns
преди 2 години
Няма профилна снимка
Бургас-Варна щом няма трафик , значи и София-Пловдив е рехаво :))) - слаб трафик който предизвиква най-много катастрофи в страната / от тази седмица данни/ тоз чутовен министър бей.

Още от Новини от Черноморието
Работна група се заема със застрояването по морето