IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работна група се заема със застрояването по морето

Унищожаването на дюни е криминално деяние, каза Петя Аврамова

13:06 | 15.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

На 4 февруари 2019 г. е създадена междуведомствена работна група, която до два месеца ще разгледа всички проблеми със застрояването по Черноморското крайбрежие, включително и тези, свързани с дюните. Това каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова на днешния парламентарен контрол, предаде БТА.

Министерството на регионалното развитие и благоустройство целенасочено и непрестанно работи по проблема с незаконното и прекомерното застрояване на Черноморието, увери Петя Аврамова. Още след първите сигнали за нарушения началникът на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) арх. Иван Нестров е извършил спешни проверки на място, допълни министърът. 

Аврамова уточни, че там, където са констатирани нарушения, резултатът към днешна дата е спиране или замразяване на строителство.

За унищожаването на дюни край Созопол Аврамова каза, че това е криминално деяние и не е от компетенциите на МРРБ.

Според нея повечето проблеми със застрояването по морето са били заради възстановяването на земеделските земи и придобиването на собственост върху тях по реда на Закона за възстановяване на земеделските земи от 1991 г.

Тя обясни, че това е станало преди влизането на действащите в момента Закон за устройството на територията, на Закона за кадастъра и имотния регистър, както и на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, в който е посочена собствеността на пясъчните дюни.

Министърът добави, че по-голяма част от проверените от ДНСК строежи са били одобрени преди влизането в сила на 1 януари 2008 г. Закон за устройство на Черноморското крайбрежие. Аврамова обеща да информира народните представители за дейността на работната група.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още