IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работници от Пристанище Варна-Запад протестират за по-високи заплати*

Опасните товари не се отразяват в оценката за условията на труд, твърди представител на синдикатите

14:28 | 22.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Работници и служители от Пристанище Варна-Запад излязоха на протест за по-високи заплати. Те заявяват, че работят с опасни товари и редовно са обгазявани от девненските заводи, но това не е отразено в оценката за условията на труд, предаде БНТ.

Много работници се събраха пред административната сграда на Пристанище Варна-Запад. По думите им недоволството е заради нечовешките условия на труд, тотална експлоатация и произвол.

„Работниците протестират за нечовешките условия на труд. В последните 2 години се получават абсолютно фалшиви замери. Опасните товари не се отразяват, че са с вредни за здравето на хората вещества“, заяви Пенка Илиева, председател на синдикалната организация на КНСБ. 

„Няколко пъти сме писали до изпълнителния директор за масовото обгазяване, което работниците търпят от девненските заводи и в писмена форма ни отговори, че не може да се бърка в работата на другите заводи, а основното задължение е негово. Абсолютна лъжа е, че с 20% са били увеличени доходите на работниците“, каза тя.

„Предвиждаме в най-скоро време да бъде проведен по-голям от този митинг на площада пред Пристанище Варна-Изток, тъй като там е административното ръководство на Пристанище Варна и се надяваме гласовете на тези хора, които протестират за лоши условия на труд и недостатъчно заплащане да бъдат чути - ако не от изпълнителния директор, то поне от министъра на транспорта“, каза Тодор Градинаров, лидер на Синдиката на докерите и механизаторите.

Транспортният министър Росен Желязков заяви в София в сградата на Министерския съвет, че се надява протестът да не е политически.

„В системата на пристанища Варна минималната работна заплата е 1300 лева, средната работна заплата е около 1700 лева и с допълнителните възнаграждения работната заплата варира между 2000-3000 лева. За изминалите години увеличението на средствата за заплата е с 20%, за тази година и за следващата са планирани още увеличения на заплатите. Учуден съм, затова казвам, надявам се да няма политически елемент този протест“, каза Росен Желязков.

По-късно изпълнителният директор на пристанището Петър Сеферов коментира пред журналисти, че искането за финансово разделяне на терминалите "Варна-Изток" и "Варна-Запад", издигнато днес от синдикатите, е много опасна идея, предаде БТА.

Сеферов уточни, че приходите от двата терминала не са механичен сбор, нито пък техниката работи само на единия.

Той изрази недоумение от протеста, тъй като на 6 ноември със синдикатите е договорено повишение на социалните плащания за работниците, а от 1 януари предстои увеличение на основните заплати с 5%.

*Новината е допълнена в 15:18 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още