Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Разделят пристанищата на такива с национално и регионално значение

Въвежда се и нова система на пристанищните такси и намаляване на случаите, в които се събира акваториална такса

Разделят пристанищата на такива с национално и регионално значение

Снимка: Pixabay

Законови промени ще разделят пристанищата за обществен транспорт на такива с национално и такива с регионално значение. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета. С измененията в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България ще бъдат въведени в българското законодателство мерки за прилагане на Регламент (ЕС) 2017/352 на Европейския парламент и на Съвета от 15 февруари 2017 г. за създаване на рамка за предоставянето на пристанищни услуги и общите правила за финансовата прозрачност на пристанищата, който се прилага по отношение на морските пристанища, включени в основната и широкообхватната трансевропейска транспортна мрежа. 

Още по темата

Също така се въвежда нова система на пристанищните такси и намаляване на случаите, в които се събира акваториална такса. По този начин съществуващите държавни и частни пристанища за обществен транспорт в района на Бургас се обединяват в едно пристанище Бургас с държавни частни терминали. Същото се прилага и при съществуващите държавни и частни пристанища за обществен транспорт в района на Варна. За управителен орган на пристанищата Варна и Бургас се определя Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, а за компетентен орган по смисъла на регламента - Изпълнителна агенция „Морска администрация“.

Законопроектът съдържа правила относно разпределянето на произтичащите от регламента правомощия между управителния орган на пристанището и компетентния орган, относно процедурите, които всеки от тях трябва да следва, когато приема предвидените в регламента решения и относно реда за оспорване на тези решения. Въвеждат се и административнонаказателни разпоредби за неизпълнение на норми на регламента.

Процедурите по регистрация на пристанища, специализирани пристанищни обекти и пристанищни оператори се привеждат в съответствие е изискванията на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. Чрез засилване на служебното начало в регистърните производства, при разрешаване на изработването и при приемане и одобряване на изготвените генерални планове на пристанища за обществен транспорт ще се намали съществуващата административна тежест върху юридическите лица и гражданите.

С други промени се предлага се законова уредба на лодкостоянките като специализирани пристанищни обекти за обслужване на малките риболовни кораби е дължина до 12 метра, които извършват дребномащабен крайбрежен риболов. 

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Заинтересовани от законопроекта лица естествено са ЦВЕТИ БОРИСЛАВОВАТА с която бат Бойко няма нищо общо и разбира се великият бизнесмен и собственик на БМФ и пристанища лицето ДОМУЗЧИЕВ.

ЛИЦА НА ПРЪСТИТЕ НА ЕДНАТА МИ РЪКА ВЛАДЕЯТ ВСИЧКИ ПРИВАТИЗИРАНИ ДЪРЖАВНИ АКТИВИ.

Всичко на този свят е временно и е СУЕТА НА СУЕТИТЕ.

Още от Новини от Черноморието
Правителството открива процедура за концесия на плаж „Кабакум - Север 2"