IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 30% по-малко са резервациите по Черноморието

Удължаването на сезона е възможно за близките пазари, уточняват туроператори

14:32 | 06.08.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бизнесът отчита с 30% по-малко резервации по Черноморието в сравнение с миналото лято. Отливът се усеща най-вече в малките курорти, отчита проверка на "Нова телевизия".

Представители на туроператори коментират, че склонни да се откажат от резервацията си са предимно туристи от близките пазари – румънци, сърби, македонци, както и българите.

Най-големите курорти – Златни пясъци, Албена и Слънчев бряг, остават максимално запълнени, отчитат хотелиери. Това важи особено за хотелите от първа и втора линия, където резервациите са направени още миналото лято предимно от чужди туристи. 

От германския и британския пазар няма откази.

Хотелиерите във вътрешността на страната също се оплакват от отлив на туристи. Спадът е с около 20-25% и по планинските курорти.

Туроператорите отчитат и по-малко чужди туристи у нас, които пристигат по чартърни програми – с около 30 на сто отлив.

В някои от хотелите вече намаляват цените на нощувките, за да привличат туристи.

Очакванията на хотелиери и туроператори са за силен септември, който да компенсира по-слабия месец юли. Все пак удължаването на сезона е възможно за близките пазари, уточняват туроператори.

По данни на Института за анализ и оценка на туризма над 3 млн. българи са планирали лятната си почивка през август. А очакванията са морските ни курорти през най-натоварения месец да бъдат посетени от над 2 милиона чужди туристи.

Очаква се ръст от 5% на чуждестранни туристи в България.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
doba
преди 5 години
'над 3 млн. българи са планирали лятната си почивка през август'Тези дни излезе инфо, че само 50% от БГ ще ходим на почивка.Тук инфото е, че половината ще са само през август?На кого да вярваме е въпросът?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
mariata
преди 5 години
Как да няма отлив от тази ***. Един пример: този уикенд -4 и 5 август, събота и неделя, цяло Поморие е без вода - хотелите нямат естествено резервоари, авария в пика на сезона над 36 часа без вода. В събота горе долу се изтрайва - средно ***, купуваш пакетирана храна, но и вечерта си без вода. Всичко се вмирисва. Да ядеш не смееш, защото няма гаранция, че няма да хванеш нещо. Някои баровски хотели започват да гребат вода от басейните и пълнят казанчетата за да не смърди. Единственият правилен избор е да палиш колата и бегом вкъщи, заричайки се никога повече да не стъпваш на л а й н о м о р и е т о
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 5 години
Дон коци, ти ли си бре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
KostadinovK
преди 5 години
Как няма да има отлив? Какво предлагаме -ниско качество на обслужване, претъпкани плажове, мръсно море( с някои изключения)и лоша инфраструктура.Първобитен бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още