Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

С евросредства ще бъде построен български кораб за търсене и спасяване*

Плановете са строителството да се финансира от програма "Транспортна свързаност"

С евросредства ще бъде построен български кораб за търсене и спасяване*

Снимка: БГНЕС

България очаква еврофинансиране за проектиране и строителство на специализиран кораб за търсене и спасяване. Това заяви транспортният министър Христо Алексиев на среща с Веселин Миланов, помощник-ректор на Технически университет във Варна, и Андрей Станев, капитан на спасителния влекач на БМФ-Варна, участвал в операцията по спасяване на кораба Vera Su.

Плановете са строителството на кораба да се финансира със средства от програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 и проектът вече е включен в програмата, която беше изпратена в Брюксел за одобрение. В началото на 2022 г. ще бъде обявена процедурата от ИА „Морска администрация“.

„Този кораб ще се ползва не само за спасителни операции, но и за научни изследвания и обучение на студенти“, поясни министърът.

По думите на Веселин Миланов университетът има капацитет да обучава студенти в областта на аварийно-спасителната дейност. От академичната институция заявиха готовност за създаване на магистърска специалност „Аварийно-спасителна дейност“, където студентите ще могат да се обучават за професионални савьори. За целта в момента се изготвя учебен план и се подготвя филм за операцията "Vera Su" с кадри от дроновете на Европейската агенция за морска безопасност, за да бъде показвана на студентите.

Междувременно министърът на транспорта Христо Алексиев съобщи след заседанието на Министерския съвет, че в момента корабът Vera Su е на сух док, предаде БГНЕС. Задържан е от държавата и ако разходите не бъдат покрити от застрахователя, ще бъде продаден на открит търг. 

Investor.bg припомня, че търговският кораб Vera Su заседна на 20 септември край Яйлата, докато превозваше торове. В края на октомври беше проведена сложна спасителна операция за изтеглянето на кораба, който престоя заседнал край скалите 36 дни. 

*Новината е допълнена в 14:52 ч.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини от Черноморието
Полиция влезе в Община Поморие, разследват обществени поръчки за над 17 млн. лева