IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С нови технологии учени изследват отпадъците в Черно море

Дрон ще следи и записва състоянието на водите

16:48 | 31.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Безпилотен летателен апарат ще изследва отпадъците в Черно море и по крайбрежието. Новата технология се прилага и от НАСА, съобщи за в. „Черно море” проф. д-р Атанас Палазов от Института по океанология.

С европейско финансиране от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП) учените ще работят по създаването на инструменти за мониторинг.

Безпилотният апарат е дрон, но по думите на океанолога „няма нищо общо с масовите любителски вертолетчета“.

Става дума за сериозна летателна машина  с мултиспектрална камера, която може да облита район от 20 км и да записва видеоинформацията.

Записите ще се обработват софтуерно в Института по океанология, за да се идентифицира типът на отпадъците и количеството им. Апаратът вече е доставен и са направени пробни облитания.

Новата технология се прилага за първи път не само у нас, а и в страните от Черноморския район. Първите резултати ще излязат в началото на февруари.

Учените ще изследват и еутрофикацията - насищането на морските води с биогенни елементи, служещи за храна на планктона, който започва да „цъфти”, изчерпва кислорода и така измират дънните риби.

На кораби доброволци е монтирана апаратура за измерване и комуникационна апаратура за мобилна връзка с Института. За този доста ефективен метод за събиране на данни са привлечени 4 кораба. Системите вече предават информация и се очертават като добър източник на данни за повърхностните води.

Едновременно океанолозите изследват с тралове отпадъците по морското дъно. Повечето изхвърлени боклуци са по трасетата на корабите, които се очертават като сериозни замърсители. Намерени са всякакви отпадъци - от варели до найлонови торби.

Най-масово е обаче замърсяването с отпадъци на бреговата ивица.

Институтът отскоро изследва и подводния шум с 4 специализирани хидрофона (апаратура, която записва звуците под водата).
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още