IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Семейства от Бургас намаляват разходите за енергийна ефективност с европроект

Инициативата „Фиеста“ има за цел да промени поведението на домакинствата при консумацията на енергия

13:00 | 15.11.16 г.
<p>
	Соларното дърво в центъра на града.<em> Снимка: община Бургас</em></p>

Соларното дърво в центъра на града. Снимка: община Бургас

Семейства от Бургас могат да спестят част от средствата за енергийна ефективност, ако се включат в проекта „Фиеста“, съобщава морската община.

Проектът е финансиран по програма „Интелигентна енергия за Европа“. Той заработи през октомври 2014 г. и ще приключи през септември 2017 г.

Всеки, заявил своето участие в проекта, ще получи 10% отстъпка за проектиране, доставка на оборудване, монтаж на фотоволтаични инсталация; проектиране, доставка на оборудване, монтаж на термосоларна инсталация; безплатен оглед и консултация на място. 

Желаещите да се включат трябва да посетят сайта на проекта и да се запишат за безплатен енергиен анализ. Ще им бъде изпратен въпросник, който да попълнят.

Попълнилите въпросника ще участват в томбола с награди (домакински електроуреди от висок енергиен клас и LED крушки) и ще получат полезни съвети как да спестяват енергия.

До момента в рамките на проекта са извършени енергийни одити на над 100 бургаски семейства, изградено е и Соларното дърво на площад "Тройката".

Партньорството в рамките на проекта обхваща 19 организации от пет държави - България, Испания, Италия, Кипър и Хърватия. В България по проекта са ангажирани градовете Враца, Пазарджик и Бургас.

Семействата с деца са основната целева група на проекта, като целта е да се намалят тяхното енергийно потребление и свързаните с това вредни емисии.

Партньорите по проекта отбелязват, че през последните години домакинствата отчитат големи постижения в енергийната ефективност, но на тях се дължи 29% от крайното енергийно потребление в Европа.

Отоплението и охлаждането заемат 66% от общото енергийно потребление в жилищата и са най-големия разход за енергия сред повечето семейства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още