IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следствието търси записи от камерите на кораба Vera Su в нощта на инцидента

Резултатите от анализите показват, че тежките метали около кораба са под границите на стандартите за качество на околната среда, съобщи МОСВ

17:26 | 11.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Националната следствена служба (НСлС) ще търси записи от камерите на товарния кораб Vera Su в нощта на инцидента и ще установи дали не са манипулирани уредите на плавателния съд. Това съобщи Ивайло Ангелов, говорител и завеждащ отдел в НСлС, пред журналисти в Каварна, преди да започне следствения оглед на кораба, предаде БТА.

По думите му, при акцията ще бъдат огледани корпусът и машинното отделение на Vera Su. Ще бъдат взети проби от морската вода, както и от товара на кораба.

„Разполагаме с наша лаборатория, която ще направи анализите, с нас са и техници, които могат да установят дали корабът е претърпял някаква техническа повреда“, каза Ангелов.

Говорителят на НСлС потвърди, че има съмнение, че екипажът е унищожил документи, както и че освен амониевата селитра, с „кораба е превозвано и нещо друго“, но това трябва да се провери.

Разследването трябва да установи и дали „Морска администрация" е изчерпала всички способи за предупреждение на екипажа в нощта на инцидента, дали службата има план за действие в подобни случаи и дали той е бил спазен.

Огледът на кораба, в който участват и представители на „Гранична полиция" и „Морска администрация", ще бъде заснет с дрон. По-късно днес ще бъдат съобщени и резултатите от обследването.

Екипите на МОСВ продължават да проследяват ежедневно състоянието на морската околна среда в акваторията на авариралия кораб Vera Su, съобщиха от екологичното ведомство.

С цел определяне на степента на въздействие върху морската среда и нейните обитатели и адекватно идентифициране на евентуални екологични рискове са направени анализи по биологични елементи за качество – фитопланктон и хлорофил. Получените до момента резултати потвърждават екологична оценка за „умерено състояние“ на крайбрежното водно тяло, в което се намира заседналият кораб.

Резултатите от регулярните проби показват стабилност в стойностите на наблюдаваните показатели като pH, соленост, разтворен кислород, наситеност с кислород, азот амониев, азот нитритен и азот нитратен. Водните проби за азот амониев, взети в близост до кораба, също показват близки, сравними  стойности. Потвърждава се отчитаната и до момента тенденция за задържане на стойностите на наблюдаваните показатели.

С цел осигуряване на скрининг на морските води в непосредствена близост до заседналия кораб, освен ежедневно следените показатели, е проведено и изследване на водите за съдържание на следните метали – желязо, манган, цинк, олово, кадмий, никел, общ хром. Отчетените резултати по всеки от анализираните тежки метали са под границите на стандартите за качество на околната среда, което е индикация, че водите около кораба не са замърсени с метали.

От МОСВ обаче са категорични, че пробата след пълния анализ на товара на кораба потвърждава, че той е чист карбамид, което напълно отговаря на предоставения информационен лист за безопасност на товара.

От екологичното министерство информират, че допълнителният площен мониторинг, разработен съвместно с експерти от Института по океанология към БАН, е проведен въпреки сложната метеорологична обстановка.

Подбраните седем пункта в района южно и югоизточно от кораба Vera Su са съобразени с посоката на преобладващото морско течение. Разположението на пунктовете позволява проследяване на потенциално въздействие върху морската околна среда в по-дългосрочен план чрез провеждане на периодични моделирани изследвания на крайбрежните морски води.

От МОСВ уверяват, че екипите ще продължат всекидневно да следят състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб и остават в готовност за съдействие по време на следваща операция по разтоварване на кораба.

Investor.bg припомня, че търговският кораб Vera Su заседна на 20 септември край бреговете на Яйлата, до каварненското село Камен бряг. Корабът плава под панамски флаг и превозва торове. Екипажът от деветима души напусна плавателния съд на 6 октомври по искане на капитана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още