IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственици на имоти провалиха дебат за парк "Българско Черноморие"

За създаването на парка държавата трябва да задели огромен ресурс или да бъде национализирана територия, предупредиха от ГЕРБ

17:32 | 17.06.14 г. 1
<p>
	Планира се териториите в бъдещия национален парк да са по протежение на цялото крайбрежие.<em> Снимка: chernomorie.eu</em></p>

Планира се териториите в бъдещия национален парк да са по протежение на цялото крайбрежие. Снимка: chernomorie.eu

Собственици на имоти провалиха днешното обществено обсъждане в Бургас за парк "Българско Черноморие", съобщи БНР. 

Бъдещият Национален парк да обхване над 52 400 хектара, предлагат учени от Българската академия на науките (БАН). В него се предвижда да влязат земи от цялото крайбрежие - от Дуранкулак до Резово. Целта е да бъдат съхранени уникални видове, дюни и природни забележителности.

След като бе изготвен проектът, Асоциация „Българско Черноморие“, която обединява собственици на земи, обяви, че предстои национализация на частните терени.

Днес с викове "вън", "крадци" и "мафия" експерти от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и БАН бяха изгонени от залата на Областната управа в Бургас. Неправителствени организации и собственици на имоти по бургаското крайбрежие бойкотираха общественото обсъждане.

Протестът, който предшестваше общественото обсъждане, прерасна в скандал, който доведе до изгонването на експертите от МОСВ и БАН. Въпреки сериозното напрежение до сблъсъци не се стигна.

Близо 50 протестиращи с плакати "Не на парка" и "Стига толкова рестрикции" влязоха в залата на Областната управа, където вече се бяха събрали кметове и представители на общински администрации от черноморските общини.

Преди да започне дискусията председателят на Асоциация "Българско Черноморие" Димитър Канариев обяви бойкот на форума и призова експертите да напуснат залата. След 20-минутни спорове и скандирания те си тръгнаха.

На 19 и 20 юни са насрочени обществени обсъждания във Варна и Добрич.

Междувременно на пресконференция в парламента депутатът Ивелина Василева от ГЕРБ заяви, че трябва незабавно да бъдат предприети мерки, които да балансират между устойчивото развитие на българското Черноморие и защитата на природата.

Според ГЕРБ трябва незабавно да се обявят вече картираните и готови от миналия април 19 зони за защита на местообитанията и да се издадат заповеди за тях, защото в тях ще бъдат заложени режимите за защита на чувствителните територии. Освен това трябва да се утвърдят специализираните кадастрални карти за дюните.

Необходимо е да се положат максимални усилия за въвеждане в действие на общите устройствени планове на общините и плановете за управление на защитени територии, каза още Василева, цитирана от БТА.

ГЕРБ смятат, че предложението на МОСВ и управляващото мнозинство за създаването на Национален парк "Българско Черноморие" е технически неточно, защото включва поредица от зони и имоти, които са частна и общинска собственост, а не включва такива, които са изключително чувствителни от гледна точка на защитата на природата.

Предложението е практически неприложимо, защото създаването на национален парк, съгласно Закона за защитените територии, изисква това да бъде цялостна компактна територия, която да бъде изключително държавна собственост, коментира Василева.

По думите й, ако се пристъпи към създаването на такъв парк, това означава, че държавата трябва да задели огромен ресурс - някои го изчисляват на близо 6 милиарда лева, или да бъде национализирана територия.

Лиляна Павлова отбеляза, че в списъка на този парк не влизат местностите Карадере, Камчийски пясъци, Корал и Иракли. В отговор на запитване на Павлова министър Иван Данов е отговорил, че за Карадере има проект и издадени разрешения за строеж и те могат да бъдат подновени до края на юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stanqo.fromvarna
преди 9 години
Подпишете петицията за създаване на защитена територия по цялата 400 метрова ивица на Черноморското ни крайбрежие! https://***.facebook.com/groups/kraibrejie/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още