Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Средновековни пристанища ще привличат туристи към Черно море

Учени планират теренни изследвания с дрон

Средновековни пристанища ще привличат туристи към Черно море

Снимка: Pixabay

Български средновековни пристанища на Черно море ще бъдат изследвани от Института по океанология към БАН и Института за средновековни изследвания към Австрийската академия на науките. Това съобщи за в. „Черно море” доц. д-р Преслав Пеев от Института по океанология.

Колегите му от Австрия имат богат опит в изучаването на такива средновековни обекти по Средиземно и Егейско море, а също и по малоазийското крайбрежие. Той установил връзка с тях при гостуване в университета „Мартин Лутер“ в Хале, Германия. 

Още по темата

При подготвителния етап ще бъдат прегледани средновековни и ренесансови карти, архивна информация и други източници. След това обектите ще бъдат проучени на място. Предвиждат се теренни изследвания с дрон и 3D сканиране от въздуха.

Очаква се в бъдеще тези изследвания да прераснат в по-мащабен проект за средновековните пристанища на целия Балкански полуостров.

Що се отнася до средновековните пристанища по българското крайбрежие, те отдавна са известни. Сред тях са портовете във Варна, Месембрия (Несебър) и Аполония (Созопол).

Доц. Пеев очаква изследването да стимулира  културния туризъм. 

По статията работиха: автор Черно море , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини от Черноморието
Намаляват се концесионни възнаграждения по договори за плажове