IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Състезание в Бургас отличи иновативни идеи срещу климатичните промени

Четири отбора предложиха конкретни идеи в бизнес проекти

17:34 | 30.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: община Бургас</em></p>

Снимка: община Бургас

Хора с иновативни идеи за противодействие на климатичните промени се включиха в Бургас в инициативата Climathon. Надпреварата се проведе в края на миналата седмица, съобщи общината.

Climathon е международно 24-часово събитие, насочено към глобалните климатичните промени. Провежда се за трети път едновременно в над 240 града и 70 държави от цял свят.

Climate-KIC и Cleantech Bulgaria отправиха предизвикателство към всеки ангажиран гражданин, готов да предложи значими решения за справяне с негативните последици от климатичните промени. Участниците бяха подкрепени от партньорите община Бургас, ScaleFocus и Start it Smart. В събитието участваха 27 души от Бургас, Варна и София, разделени на 4 отбора. 

Организаторите осигуриха условия за работа под наставленията на експерти в сферата на предприемачеството и климатичните промени, както и обучение от професионалисти от сферата на бизнес и академичните среди. Това помогна участниците да създадат собствен бизнес проект, който да предложи решение за предизвикателствата на климатичните промени.

Проект за обработка на отпадъците в животновъдството разработи отбор Dream Green. Отбор Duck Soft работи върху преливането на отводнителни шахти и внедряването на система за предотвратяване на наводнения.

Умен накрайник за питейна вода, снабден със сензори за качеството и свиване на разхода до 1,2 л на минута, представи отбор Rivus. Отбор On The Water предложи проект, насочен към следене на количеството и качеството на солената вода чрез умни шамандури.

Проектите бяха оценявани от жури, което посочи за победител на Климатон 2017 проекта на Duck Soft.

Наградата представлява участие в обучение през ноември, което ще се проведе във Варшава. То е насочено към управление на собствените иновации. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още