IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсят се средства за пречиствателни станции в Ахтопол и Синеморец

Повечето курорти имат вече такива съоръжения

17:24 | 24.02.17 г.
<p>
	Пречиствателната станция в Шумен. <em>Снимка: МОСВ</em></p>

Пречиствателната станция в Шумен. Снимка: МОСВ

Почти всички селища по Българското Черноморие вече разполагат с пречиствателни станции, стана ясно на среща между министрите на туризма Стела Балтова и на околната среда и Ирина Костова.

През първия програмен период на Оперативна програма „Околна среда“ в чистотата на Черно море бяха инвестирани над 350 млн. лв. Модернизирани бяха 8 пречиствателни станции и бе изградена над 230 км канализационна мрежа. „Тези съоръжения са под постоянен контрол“, увери министър Костова.

Засега без пречиствателни станции остават само Ахтопол и Синеморец, но се търсят възможности за финансиране на проекти и за тях, информират от пресцентъра на Министерството на туризма. 

С европейски средства се извършва реконструкция на пречиствателна станция „Златни пясъци“, вече е избрана фирмата изпълнител и ще започнат строителните дейности. Ще бъде разширена и модернизирана пречиствателната станция Приморско-Китен, а за Айтос ще бъде изградена нова. Тя ще пречиства отпадъчните води, които сега замърсяват река Айтоска, а оттам и Черно море.

За курорта „Св. св. Константин и Елена“ се предвижда изграждане на канална помпена станция и реконструкция на канализацията. Новото пречиствателно съоръжение на Несебър, което е с капацитет близо 222 хил. жители, предстои да поеме изцяло мръсните води на всички селища от агломерацията – от Ахелой до Елените. Ще се увеличи натоварването и на ПСОВ Созопол, която ще пречиства и водите на Равадиново.

Министър Балтова постави въпроса за плажовете с оглед постъпилите сигнали за разрушаването на дюни в някои курорти.

По отношение на Иракли няма нарушение. Това са бунгала върху урбанизирана територия, в която няма дюни, обясни тя.

Туристическият бизнес настоява за изграждането и маркирането на повече екопътеки в страната, като Министерството на туризма подкрепя идеята, подчерта министър Балтова. МОСВ също приветства инициативата. За целта могат да бъдат финансирани проекти от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още