IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени преброиха 445 хиляди делфина в Черно море

Рибните запаси намаляват заради свръхулова, категорични са изследователите

15:52 | 23.11.15 г.
Учени преброиха 445 хиляди делфина в Черно море

В Черно море са регистрирани общо 445 000 делфина, пише в доклад до Европейската комисия. В него окончателно се обявяват резултатите от приключилия проект  за изследване на неблагоприятното въздействие на риболова върху китоподобните видове.

Проектът преброи трите вида делфини, които обитават водите на Черно море: морска свиня - 65 000 индивида, афала - 87 000 и обикновен делфин - 293 000. Данните съобщи за в. „Черно море” Константин Михайлов, ръководител на секция  „Ихтиология” в Института по рибни ресурси. Той участва в международния проект заедно с учени от Великобритания, България, Румъния, Турция и Украйна. 

Изследването беше финансирано от Генерална дирекция „Морско дело и рибарство“ към ЕК.

„Първоначално идеята за проучванията беше да се обхванат  китоподобните в цялата територия на Черно море, но финансирането не беше достатъчно“, казва Константин Михайлов. В крайна сметка, проучването е ограничено до западната част на Черно море - от българо-турската граница  до залива на Севастопол, а само частично са изследвани централната и източната част.

Проектът се реализира в момент, в който рибари се оплакват от увеличената популация на делфините ги обвиняват за намалелите рибни ресурси.  Учените обаче са категорични, че свръхуловът е причината за това, наред със замърсяването на морските води.

През 50-те години на миналия век делфините са се движили на стада от 1000 - 1200 индивида в зоните от 40 до 100 мили от брега. Тогава те са били масово изтребвани с огнестрелно оръжие. Сега такива големи стада изобщо не се наблюдават.

Въпреки известното възстановяване на популацията,  тяхната численост е далеч по-малка, в сравнение с периода преди повече от 60 - 70 години, казва Константин Михайлов.

Колко са китоподобните в български води? Най-многочислен е обикновеният делфин - около 31 000 индивида, следва афалата - около 10 000, и морската свиня - 8500.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още