IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени тестват изкуствени рифове за пречистване на морски води

Живи инсталации от миди може да подобрят екологичната среда на Черно море

18:22 | 09.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Нов вид изкуствени дънни рифове могат да подобрят екологичната среда на Черно море. По въпроса работи екип на проф. Николай Ников от Техническия университет във Варна, съобщава агенция „Черно море“.

Изследователите са създали пилотна инсталация, в която пречистващият филтър са мидите. Идеята е да бъдат създадени дънни местообитания, които да подобряват екологичния статус на крайбрежните води. Така се опазва и биологичното морско разнообразие.

Идеята е реализирана със средства от фонд „Научни изследвания” на образователното министерство. Сега учените ще кандидатстват за финансиране от Европа на първата промишлена инсталация за пречистване, заяви ръководителят на проекта.

„Подобна технология и техническо решение няма другаде, така че ноу-хау-то е изцяло наше“, казва проф. Ников.

По принцип изкуствени подводни рифове се образуват върху потопени стари кораби, камиони и др., които стават местообитания на миди и риби. Те обаче са уязвими за рапаните, освен това морето ги засипва с тиня и пясък.

Варненските учени решават проблема с инсталация от бетонни котви, положени на морското дъно. Между тях са опънати въжета, извити като дъги нагоре във водното пространство заради специални поплавъци. Въжетата обрасват с миди и след като техният жизнен цикъл приключи, те падат на дъното.

По този начин там се натрупва риф от черупки, който се превръща в естествено убежище за развитие на дънна флора и фауна. Материалите са естествени, не гният във водата и инсталацията практически има дълъг живот.

За пилотния проект е избран заливът Вронос, близо до нос Черноморец край Бургас, където се оказало, че мидите се развиват отлично. Вече расте и риф от мидените черупки. На въжетата има капани, които  връщат рапаните обратно на дъното.

Такива  инсталации може да бъдат монтирани пред точките на заустване на водите от населените места, казват изследователите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още