IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Улеснява се обменът на информация за корабоплаването

Съвместен авиационен и морски център ще координира операциите по търсене и спасяване

11:49 | 18.11.15 г.
Улеснява се обменът на информация за корабоплаването

Обменът на информация за корабоплаването се улеснява с промени в наредбата за трафика и информационно обслужване в морските пространства на България. Промените бяха приети днес от кабинета, съобщи правителствената информационна служба.

Промените се налагат поради въвеждането на европейските изисквания за създаване на система на Общността за контрол на движението на корабите. Тези изисквания са  разписани в Директива 2014/100/ЕС.

С директивата се улеснява обменът и споделянето на информация, използването на Системата за морска информация (SafeSeaNet) и други платформи.

Системата SafeSeaNet е създадена с цел повишаване на морската безопасност, пристанищната и морската сигурност, опазването на околната среда и готовността за предприемане на действия в случай на замърсяване.

С друго решение правителството одобри промени в устройствения правилник на Министерството на транспорта. Създава се  Съвместен координационен център по морско и авиационно търсене и спасяване. Звеното е част от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГВА).

Служителите в ГВА ще бъдат увеличени  за сметка на Изпълнителна агенция „Морска администрация“.

Центърът ще координира търсенето и спасяването по суша, въздух, море и вътрешните водни пътища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още