IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Урбанизирането на крайбрежието влияе негативно на биоразнообразието

Екосистемите по нашето Черноморие са бледа сянка на ситуацията отпреди 40 – 50 години, твърди изследовател

11:06 | 21.08.15 г.
Урбанизирането на крайбрежието влияе негативно на биоразнообразието

Урбанизирането на крайбрежната ивица влияе негативно на биоразнообразието в Черно море. Това става ясно от интервю на д-р Димитър Беров от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН  пред „Фокус”.

Ето какви са резултатите от увеличения антропогенен натиск: „Засилва се отокът на отпадни вещества в морето. Това води до каскада от събития - обогатяване на водата с органична и неорганична материя, засилен цъфтеж на водорасли, изчезват видове, чувствителни към замърсявания. Такива процеси в миналото са били много интензивни в района на Бургаския и Варненския залив“, казва изследователят.

Той смята, че през последните години има подобрение, но през лятото край големите ни курорти, където няма достатъчен капацитет на пречиствателни станции, се наблюдават такива процеси.

При риболова дънно тралиране унищожава ресурси, които са важни за оцеляването на екосистемите в Черно море. Заради еднократния улов на калкан се унищожава екосистема, която не може да се възстанови десетилетия след това, допълва експертът.

Лабораторията, в която той работи, участва в мониторинга за качеството на екосистемите и в европейски проект по пилотно картиране на крайбрежни морски защитени територии. Проектът цели създаване на мрежа от защитени територии по крайбрежието на Черно и Средиземно море, които да опазят зоните, в които биоразнообразието е в добро състояние.

Димитър Беров отчита, че промените в климата също оказват своето влияние върху крайбрежните екосистеми.
За случаите на открити  трупове на делфини по плажовете той каза, че в България няма кой да направи  лабораторни изследвания и да се установи причината за проблема.

„Екосистемите по нашето Черноморие са бледа сянка на това, което сме имали преди 40 – 50 години. В периода между 70-те и 80-те години поради интензивното земеделие, индустрия, много замърсявания в Черноморския басейн е имало период на упадък на екосистемите и загуби на видове. Въпреки това сега има зони по крайбрежието с висока представителност на риби, бозайници, дънни екосистеми - на юг от Бургаския залив, както и северно от Варна – около Калиакра, Камен бряг и Тюленово“, казва изследователят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Негативно е меко казано. Влияе пагубно, с непредвидими еко-последици.Като започнат да цъфтят водораслите - мале, к'во стана? Това, на което му викат цъфтеж на водорасли, е всъщност разпукване на водораслите и изпращане на планктона в Измерението Х, по-скоро е ликвидация на водорасли отколкото някакъв цъфтеж. И някой наясно ли е от какво точно се получава това? Няма био-желязо и това, което го има става на неорганични окиси, ръжда, и отива на морското дъно.И това се получава от безразборно изсичане на горите по крайбрежието, от бабата-отличничка с 'чистите дърва' и от малоумното бетониране на плажа ... и по нашия край се нарича еко-разруха, а не негативно въздействие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още