Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

В морски общини ще събират подписи срещу рестарт на Бургас-Александруполис

Национална асоциация „Българско Черноморие“ смята, че има вероятност проектът отново да бъде задействан

В морски общини ще събират подписи срещу рестарт на Бургас-Александруполис

Снимка: община Бургас

Подписка против рестарта на нефтопровода Бургас-Александруполис организира в общините Поморие, Бургас, Созопол, Приморско и Царево Национална асоциация „Българско Черноморие“.

Организацията смята, че има вероятност проектът да бъде отворен заради публикуван проект на решение на МС с дата 2 февруари 2017 г. В проекта се предлага увеличаване дела на държавата в проекта като едноличен собственик на капитала със 120 хил. лв. от бюджета на Министерство на финансите. 

Още по темата


В мотивите към проекта се казва, че със средствата от увеличението „Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис БГ” ЕАД ще изпълнява своите финансови ангажименти през 2017 г. като акционер в международната компания „Транс Болкан Пайплайн Б. В.”. Тя бе създадена по силата на Междуправителствено споразумение за сътрудничество между Руската федерация, България и Гърция. Споразумението бе прекратено от българския парламент през 2013 г.

Национална асоциация „Българско Черноморие“ смята, че така служебното правителство започва подготовка за нов старт на проекта. Организацията припомня, че проектът беше спрян и заради обществен натиск в морските общини, които имаха опасения за развитието на туризма.

„Разтоварването на суров петрол от танкери в открито море е екологична бомба“, заявява организацията.

В доклада към проекта за министерско постановление обаче се обяснява, че сега управлението на „Транс Болкан Пайплайн Б. В.“ е възложено на външно мениджърско дружество – „Вистра“ Б.В., Холандия. Ежегодно управляващата компания изпраща писма до акционерите на „Транс Болкан Пайплайн Б. В.“ с искане за премийни вноски за финансиране на дейността й през следващата година, пише в проекта.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини от Черноморието
Определен е концесионер на плаж „Каваци - юг" до Несебър