IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В осем от десет проверки по Черноморието данъчните не откриват нарушения

Най-често срещаното е несъответствието на наличността в касата с отчетеното на фискалното устройство, констатират от НАП

11:22 | 15.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В над 80% от проверките на Националната агенция за приходите по Черноморието не са открити нарушения, което е показател за подобряване на доброволното спазване на законовите изисквания. Това констатират инспекторите на приходното ведомство при лятната контролна кампания до момента.

От извършените до сега близо 5 хиляди проверки, 800 открити наблюдения и мониторинг чрез патрули на дейността на над 8 хиляди търговски обекти, делът на нарушенията трайно намалява до 640.

Издадените заповеди за запечатване на обекти са 119, сочи статистиката на данъчните. 

Най-често срещаното нарушение е несъответствие на наличността в касата с отчетеното на фискалното устройство, следвано от неиздаване на касова бележка. От началото на лятната контролна кампания до момента са открити девет обекта, които изобщо нямат касов апарат, и те се запечатани. На 90 търговци с обекти по морето, които са имали стари неплатени задължения към бюджета, са били запорирани сумите, налични в касите им, на обща стойност близо 100 хил. лева. 

„Проверките на НАП ще продължат и в разгара на летния сезон, подпомагани от колегите ни във Варна и Бургас. Работим заедно с други ведомства, за да гарантираме, че законът се спазва. Съотношението между проверки и нарушения показва по-добра данъчна дисциплина през този сезон, което беше и основната ни цел преди началото на кампанията“, каза директорът на „Фискален контрол“ в НАП Спас Шишков.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още