IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варна ще разполага с 270 млн. лева за 2017 година

Местният парламент прие бюджета на общината

07:46 | 31.01.17 г.
<p>
	Снимка: Пламен Гутинов, агенция &quot;Черно море&quot;</p>

Снимка: Пламен Гутинов, агенция "Черно море"

С над 270 млн. лева ще разполага Варна през 2017 г., след като местният парламент прие бюджета на общината, пише вестник „Монитор“.

Средствата, които ще бъдат изразходвани за различни дейности през годината са в размер на 270,7 млн. лева и са с 27 млн. лева повече от първоначално заложените за миналата година. Макрорамката посрещна одобрението на по-голяма част от общинските съветници и предизвика критики от групите на ДСБ и БСП.

Подкрепящите бюджета твърдят, че бюджетът „спокойно може да бъде определен като бюджет на растежа. Не само за това, че е заложена рекордна сума, а и че с всичко, което ще се реализира в града по европроекти, ще надхвърли общо 450 млн. лева“, коментираха от мнозинството. Те отбелязаха също, че този висок бюджет е постигнат, без да се увеличава данъчната тежест на гражданите и без дългови инструменти.

Опониращите обаче изтъкнаха, че в бюджета липсват финансиране по основни ключови насоки на развитие, като паркирането, синята зона и отводняването. „На практика основната част от разходите са насочени за заплати и издръжка на администрацията и общинските предприятия и едва 30 млн. лева са за капиталови разходи“, посочи д-р Ивайло Митковски от ДСБ. От БСП пък заявиха, че приходната част не е обезпечена.

Зам.-кметът по финансите Пейчо Пейчев припомни на скептиците, че при гласуването на бюджета за 2016 г. отново е имало същите изказвания, но резултатите към днешна дата показват дори преизпъление на първоначално заложените задачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още