IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варненски лозар залага на дуалното обучение

Според Атанас Карагеоргиев така секторът ще получи нужните кадри

10:51 | 23.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Интегрирано земеделие и дуално обучение на необходимите кадри – така вижда бъдещето варненският лозар Атанас Карагеоргиев, който държи да запази старите български сортове.

„Дуалното обучение е единствената алтернатива за осигуряването на хора за редица професии“, казва той в интервю за БТА.

Той смята, че това е следващата инвестиция, която му предстои. Това е причината да ремонтира сграда за бъдещите му стажанти. Решен е до осигури и транспорт за връзка с Провадия и професионалната гимназия там.

За най-добър модел за дуалното обучение Карагеоргиев приема френската образователна система. Бил е изключително впечатлен от сайта на тамошно училище, което обучава работниците и наследниците на лозята.

В момента Карагеоргиев обработва към 1000 декара лозя. Били са 1 400, но заради работната ръка е принуден да продава. 

За държавната политика в сектора неговата позиция е, че на малките производители трябва да се помага, тъй като не са достатъчно конкурентоспособни. Проблемът е, че понякога се отпускат средства за ненужни мерки. Например той е имал право да ползва помощ за капково напояване, но всъщност му трябват мрежи да си покрие лозята, както е пракитката във Франция.

Карагеоргиев иска промени и в правилата за субсидиране и парите да се дават за краен продукт, не на база площи.

Неговата лична позиция е, че правилният път е интегрираното земеделие. Според него то трудно ще се наложи, защото предполага вземане на почвени и листни проби, за да се прецени къде какво да се тори и колко.

По думите му у нас масово все още се ползват препарати, въведени преди 20-30 години, и се хвърля на декар, без да се отчита какво конкертно е необходимо.

Производителят посочва, че по света вече се прави диагностика и с дронове. „Дронът прави спектрален анализ, а данните се обработват на компютър. Пръска се там, където трябва, а не като при нас - навсякъде".

За старите сортове лозя Карагеоргиев обяснява, че в масивите му има 184 сорта от генната банка на страната.

Всъщност, днешните вина са продукт на хилядолетна селекция, дело на поколения лозари, отгледали между 300 до 500 вида лози с различен аромат и вкус, обяснява специалистът.

Той казва, че не просто развъжда български сортове, а е възстановил един от времето на траките. Разсадът е от село Татул, открит на около 100 метра от оброчището на Орфей. ДНК-анализ е доказал, че произходът е древен.

Карагеоргиев размножава сорта от пет години и той вече е узаконен от Изпълнителната агенция по сортоизпитване.  Подал е документи и в Патентното ведомство. На вкус виното е нещо средно между гъмза и мавруд, с изразен плодов аромат.

В България по думите му вече има ценители на качественото вино, познавачи, които не могат да бъдат заблудени и да им бъдат пробутвани какви да е напитки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 5 години
Не ми е ясно как да разбирам 'Интегрирано земеделие', но определено трябва да се повишат субсидиите на лозарите и оттам да се повиши заплащането.Познати ходят всяка година във Франция за гроздобера.Връщат се с по 2-3000лв за към месец някъде, чисто.Колкото до дуалното обучение, и сега има селско-стопански техникуми, би трябвало да излизат обучени лозари от там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още