Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Варненски лозар залага на дуалното обучение

Според Атанас Карагеоргиев така секторът ще получи нужните кадри

Варненски лозар залага на дуалното обучение

Снимка: Pixabay

Интегрирано земеделие и дуално обучение на необходимите кадри – така вижда бъдещето варненският лозар Атанас Карагеоргиев, който държи да запази старите български сортове.

„Дуалното обучение е единствената алтернатива за осигуряването на хора за редица професии“, казва той в интервю за БТА.

Той смята, че това е следващата инвестиция, която му предстои. Това е причината да ремонтира сграда за бъдещите му стажанти. Решен е до осигури и транспорт за връзка с Провадия и професионалната гимназия там.

За най-добър модел за дуалното обучение Карагеоргиев приема френската образователна система. Бил е изключително впечатлен от сайта на тамошно училище, което обучава работниците и наследниците на лозята.

В момента Карагеоргиев обработва към 1000 декара лозя. Били са 1 400, но заради работната ръка е принуден да продава. 

Още по темата

За държавната политика в сектора неговата позиция е, че на малките производители трябва да се помага, тъй като не са достатъчно конкурентоспособни. Проблемът е, че понякога се отпускат средства за ненужни мерки. Например той е имал право да ползва помощ за капково напояване, но всъщност му трябват мрежи да си покрие лозята, както е пракитката във Франция.

Карагеоргиев иска промени и в правилата за субсидиране и парите да се дават за краен продукт, не на база площи.

Неговата лична позиция е, че правилният път е интегрираното земеделие. Според него то трудно ще се наложи, защото предполага вземане на почвени и листни проби, за да се прецени къде какво да се тори и колко.

По думите му у нас масово все още се ползват препарати, въведени преди 20-30 години, и се хвърля на декар, без да се отчита какво конкертно е необходимо.

Производителят посочва, че по света вече се прави диагностика и с дронове. „Дронът прави спектрален анализ, а данните се обработват на компютър. Пръска се там, където трябва, а не като при нас - навсякъде".

За старите сортове лозя Карагеоргиев обяснява, че в масивите му има 184 сорта от генната банка на страната.

Всъщност, днешните вина са продукт на хилядолетна селекция, дело на поколения лозари, отгледали между 300 до 500 вида лози с различен аромат и вкус, обяснява специалистът.

Той казва, че не просто развъжда български сортове, а е възстановил един от времето на траките. Разсадът е от село Татул, открит на около 100 метра от оброчището на Орфей. ДНК-анализ е доказал, че произходът е древен.

Карагеоргиев размножава сорта от пет години и той вече е узаконен от Изпълнителната агенция по сортоизпитване.  Подал е документи и в Патентното ведомство. На вкус виното е нещо средно между гъмза и мавруд, с изразен плодов аромат.

В България по думите му вече има ценители на качественото вино, познавачи, които не могат да бъдат заблудени и да им бъдат пробутвани какви да е напитки.

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 6 месеца
Не ми е ясно как да разбирам 'Интегрирано земеделие', но определено трябва да се повишат субсидиите на лозарите и оттам да се повиши заплащането.

Познати ходят всяка година във Франция за гроздобера.
Връщат се с по 2-3000лв за към месец някъде, чисто.

Колкото до дуалното обучение, и сега има селско-стопански техникуми, би трябвало да излизат обучени лозари от там.

Още от Новини от Черноморието
Започват проверки на фирми без право да превозват туристи