Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Ветроходна експедиция в Средиземно море изследва замърсяването с пластмаса

Организатор и капитан е варненецът Искрен Пеев

Ветроходна експедиция в Средиземно море изследва замърсяването с пластмаса

Снимка: Pixabay

Четирима студенти от лондонския „Империъл Колидж“ изследват с ветроходна експедиция в Средиземно море замърсяването с частици от микропластмаса, съобщи телевизия „Черно море“. Организатор и капитан е варненецът Искрен Пеев. 

Още по темата

За шест седмици са планирани научни изследвания, определящи частиците микропластмаса и от какъв тип са в различните региони. „Това е важно за замърсяването на водите. Използването на пластмаса е изключително вредно за околната среда“, каза Искрен Пеев.

Адам Браун, който е един от членовете на екипажа, планира дисертация по темата как  микропластмасата се разгражда от ултравиолетовите лъчи.

Пластмасите в реките, океаните и моретата не се разлагат, а се разпадат на микроскопични частици. В течение на времето те биват поглъщани от морските организми.

Групата използва специално оборудване - много фина мрежа, която се дърпа през водата и хваща частици, по-големи от 180 микрона. След това частиците се събират, най-големите се идентифицират и записват по големина и вид, а “мокрите“ проби се запазват за допълнителен анализ в лаборатория.

По статията работи: автор Черно море

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини от Черноморието
Николина Ангелкова: Трябват по-строги санкции за неохраняемите плажове