IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ветроходът Rainbow Warrior ще изследва екосистемите в Черно море

Екологично проектираният кораб ще проследи натрупването на отпадъци в защитени зони

12:10 | 01.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ветроходния кораб Rainbow Warrior. <em>Снимка: община Бургас</em></p>

Ветроходния кораб Rainbow Warrior. Снимка: община Бургас

Високотехнологичното оборудване на ветроходния кораб Rainbow Warrior ще позволи да се направят изследвания за натрупаните отпадъци, да се провери дали се поставят мрежи, както и да се проучат екосистемите в Черно море. Плавателният съд на екоорганизацията "Грийнпийс" ще бъде в български води от 5 до 14 август, съобщиха от община Бургас.

Той ще акостира на пристанищата в Бургас и Варна, като в дните на престоя си в двата града, съответно на 5 и 6 август и на 12-13 август, ще бъде отворен за посетители.

Визитата му е свързана с кампанията на екологичните организации "Грийнпийс" и "За Земята" – "Свободни от пластмаса", чиято цел е намаляване на замърсяването с пластмаси във водните басейни.

Планирани са научни изследвания съвместно с Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания и Института по океанология към БАН.

Главните "виновници" за замърсяването в Черно море са пластмасовите опаковки от чипс и вафли, пластмасовите бутилки и техните капачки, както и найлоновите торбички. Над три тона отпадъци на ден влизат в морето от българските брегове, показват изследванията на учени.

Rainbow Warrior е трето поколение кораб на "Грийнпийс", като неговият първи предшественик, потопен от бомбен взрив през 1985 година, е участвал в редица акции, някои от които спиране на ядрени тестове в Тихия океан, блокиране на въглищни пристанища и залавяне на бракониери, извършващи унищожителен риболов.

Строителството на новия ветроход е започнало в корабостроителница в Полша, завършено е в Бремен - Германия, а през 2011 година корабът е пуснат на вода в пристанището в Хамбург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още