Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Военният флот е по-толерантен към назначаването на жени от търговския

Само два процента от моряците по света са жени

Военният флот е по-толерантен към назначаването на жени от търговския

Снимка: БТА

Военният флот е много по-толерантен към назначаването на жени от търговския, стана ясно на международна конференция във Варна, посветена на управлението на различията в морската професия.

Само 2% от моряците по света са жени, като в търговското корабоплаване има компании, които негласно пренебрегват дамите за сметка на подалите заявления за работа мъже. Това каза д-р Пинар Оздемир от Морския университет "Пири Рейс" в Истанбул, предаде БТА.

Форумът се провежда в рамките на проект MENTORESS по програма "Еразъм+", по който си сътрудничат морските академии на Турция, Румъния, Полша и България. 

Още по темата

В четирите държави, които си партнират по проекта, е направено изследване за наличие на дискриминация срещу жените в морския бизнес, обясни Оздемир. По думите й резултатите сочат, че дамите имат такова усещане, като в търговското корабоплаване има разлики и в заплащането на мъже и жени на едни и същи позиции, докато във Военноморските сили този проблем не съществува.

Една от основните цели на проекта е модернизация на висшето морско образование и повишаване равнището на заетост на жените в морските професии, както и повишаване на техния брой на ръководни позиции в морската индустрия, допълни зам.-началникът на Висшето военноморски училище (ВВМУ) във Варна кап. I ранг проф. Калин Калинов.

По думите му университетите ще разработят съвместни обучителни програми, като ще се акцентира върху подготовката на младежите за работа в смесени екипи.

През последните години нещата у нас се променят и вече близо 60 на сто от студентите във ВВМУ са жени, каза още Калинов. По думите му изненадващо военният флот е много по-толерантен към назначаването на дами от търговския.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини от Черноморието
Николина Ангелкова: Трябват по-строги санкции за неохраняемите плажове